Weekeinde koud en wisselvallig

Een hogedrukgebied boven Ierland zorgt ervoor dat we in de loop van de dag de zon af en toe te zien krijgen en dat het droog wordt. De komende nacht klaart het op en koelt het af naar circa 2 C, waarbij mist kan ontstaan. Vrijdagochtend schijnt de zon af en toe, maar in middag passeert vanuit het noordwesten een warmtefront met veel bewolking en motregen. Het front behoort bij een depressie die de komende dagen van IJsland naar de westkust van Scandinavie en vervolgens naar het zeegebied ten noorden van de Wadden trekt.

Zaterdagnacht passeert het koufront met regen. In de achterkamer van dit laag en hogedruk op de oceaan stroomt via een omweg artische lucht omlaag. Hierdoor vallen er in het weekeinde buien bij temperaturen rond 7 a 8 C. Op zondag kan daar ook natte sneeuw bij zitten. In de nachten kan het bij opklaren licht vriezen.
Het met koude lucht gevulde laag lijkt volgende week over de Noordzee naar Engeland te trekken. Er vallen af en toe buien en het blijft te koud voor de tijd van het jaar, met aanvankelijk zelfs lichte vorst in de nacht. Later volgende week lijkt het wat zachter te worden maar het blijft wisselvallig.

DONDERDAG. In de ochtend veel bewolking en vooral in het binnenland af en toe motregen of lichte regen. De neerslag trekt langzaam naar het zuidoosten weg, waarna het in de middag vanuit het noordwesten wat opklaart en droog wordt. Meest matige noordwestelijke wind en met 12 C iets zachter.
Temperatuur: 12 C. Wind: NW. 2-4 Bft.

VRIJDAG. In de nacht helder en kans op mist. Minima in het binnenland rond 2 C en kans op vorst in de grond. In de ochtend af en toe zon, maar in de middag vanuit het westen toenemende bewolking, gevolgd door plaatselijk motregen. Temperaturen tussen 10 C in het noordoosten en mogelijk 15 C in West-Belgie. Weinig wind.
Temperatuur: 10 tot 15 C. Wind: NW. -> ZW. 1-2 Bft.

ZATERDAG. In de nacht passeert vanuit het noordwesten een front met regen. Overdag is het wisselend bewolkt en vallen er buien, mogelijk met hagel. Kouder met een magere 9 C. Meest matige en aan de kust en boven open wateren vrij krachtige tot krachtige noordwestelijke wind.
Temperatuur: 9 C. Wind: NW. 3-6 Bft.

ZONDAG. In de nacht opklaringen en minima in het binnenland rond het vriespunt. Overdag veel bewolking en buiige regen, met kans op hagel en zelfs een vlok natte sneeuw. In de Ardennen en het Sauerland gaat er wederom sneeuw vallen. Overdag maximaal 7 C, maar in buien kouder. Wind tussen noordwest en zuidwest en matig in het binnenland tot vrij krachtig op krachtig aan de kust en boven open wateren.
Temperatuur: 7 C. Wind: NW./ZW. 3-6 Bft.

VOLGENDE WEEK. Maandag en dinsdag slechts een enkele bui, maar later in de week wisselvalliger, doch ook wat zachter. Begin van de week maxima rond 8 C, later tussen 10 en 12 C. Aanvankelijk in de nachten nog kans op vorst aan de grond of op normale waarnemingshoogte.

Lees ook:Winterse trekjes
Lees ook:Kouder met later winterse neerslag
Lees ook:Buien, wind en vrij zacht
Lees ook:Vanaf donderdag nat en veel wind
Lees ook:Weerpraat 7 nov.: nat, onstuimig en later kouder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.