25 november 2005: extreem winterweer

Gisteren was het precies twee jaar geleden dat we in Nederland bar en boos winterweer hadden. Door storm en sneeuw ontstond de langste avondspits in Nederland ooit: om 18.00 uur stond er 802 kilometer file. Pas om 05.20 uur, de volgende ochtend, waren alle files opgelost. Honderden reizigers (ook per trein) brachten de nacht door in opvangcentra.

Het was het einde van een warme herfst die tot begin november duurde, daarna ging de temperatuur gestaag omlaag en eind november was het ineens winter. Een lagedrukgebied gevuld met koude lucht trok richting Nederland en zo viel op 25 november flink wat regen. De hogere delen van de Veluwe en de Achterhoek kregen door temperaturen die rond het vriespunt schommelden echter veel sneeuw. Met de sneeuwval van 26 november erbij kwam op de toppen van de Veluwe lokaal een sneeuwdek tot stand van 40 centimeter! Ook braken hoogspanningsleidingen onder de sneeuwlast waardoor delen van Oost-Nederland letterlijk in de kou zaten.

Ik kan me die gedenkwaardige dag nog als de dag van gisteren herinneren. Op mijn werk in Wijchen regende het vrijdagoverdag uren achter elkaar terwijl in het iets hoger gelegen Groesbeek gewoon sneeuw viel. Later daalde de temperatuur waardoor het ook elders in het zuiden begon te sneeuwen. 's Avonds moest ik vanuit Noord-Limburg naar Eindhoven, in de media werd het al afgeraden de auto te nemen waardoor ik maar voor de trein koos. Toen wist ik nog niet dat half Nederland al plat lag. Ook in Eindhoven stond die avond in het teken van een 'blizzard' met bijna horizontale sneeuwval. De trein van Eindhoven naar Venlo was 's avonds één van de laatste treinen die nog zou rijden, gelukkig was dat 'mijn' trein. Terwijl alle hotels in Eindhoven vol zaten nam ik afscheid van vele gestrande reizigers op het station van Eindhoven.

Dit waren de sneeuwhoogtes van zaterdag de 26e (bron: KNMI). Later die dag vielen er vooral op de Veluwe en in het oosten nog de nodige centimeters bij.

Lees ook:Israel onder dik pak sneeuw
Lees ook:Vorstperiodes in november
Lees ook:Zwaarste sneeuwval in decennia zorgt voor chaos
Lees ook:Sneeuw langs Adriatische kust
Lees ook:Sneeuwstorm in Noord-Engeland

7 reacties op “25 november 2005: extreem winterweer

 1. Claire

  Was dat niet ook die dag dat er op éen dag wel drie ‘soorten’ weer in NL waren?

  Waarschijnlijk niet – maar ik kan me een dag herinneren dat het in een deel van het land stormde, elders extreem veel neerslag viel, en het in het Groningen gewoon zonnig was. Was wel heel bijzonder voor zo’n klein landje…

    /   Beantwoorden  / 
 2. me

  volgens mij was dit pas 1 jaar geleden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Roel

  Hoi Claire, heb je goed onthouden. In Noord-Nederland was inderdaad weinig merkbaar doordat de depressiekern zich hier bevond. Daardoor weinig wind met zelfs wat zon. Je kunt het vergelijken met het oog van een tropische cycloon. In het westen van NL vooral regen en storm maar naar het oosten toe veel sneeuw. Plaatselijk viel over 2 dagen tijd meer dan 100mm neerslag.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Roel

  Ja leuk dat dit soort dingen je toch bijblijven, al was het toen voor sommigen minder leuk.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Miep

  wij wonen in het oosten en hebben de stroomuitval meegemaakt. dat vergeet je dus nooit weer

  ik ging smiddags vroeg weg van mijn werk, omdat er zoveel sneeuw lag en ik wilde niet in het donker terug rijden. ik nam mijn binnendoorweg niet maar ging over de grote weg. ik kende die weg minder goed en nam een verkeerde afslag waardoor ik door een centrum moest dat was echt heel erg spannend allemaal, met maar 30 km per uur.

  toen ik thuis kwam was er al geen stroom meer. omdat het nog licht was hebben we direct voorzorgsmaatregelen getroffen voor de avond en nacht.
  met een gaskacheltje in de keuken en een gasfornuis hebben we ons redelijk kunnen redden.

  9 maanden later een babyboom in het oosten des lands :D :D:D

    /   Beantwoorden  / 
 6. Roel

  Mooi verhaal Miep. Toch indrukwekkend hoe we ons in onze moderne samenleving soms moeten behelpen als we onze luxe even kwijtraken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.