Nu ook sneeuw in Bagdad

Het heeft vanochtend in Bagdad gesneeuwd en dat is voor het eerst voor zover de Irakezen zich kunnen herinneren. Het volgt op het winterweer in het noorden van Irak met temperaturen tot -31 graden.

Vele bewoners van de Iraakse hoofdstad genoten van het natuurverschijnsel. Sommigen claimden opgetogen dat het "een teken is voor de komst van een nieuw Irak".

Tot verdriet van velen viel de sneeuw erg vroeg in de ochtend en bleef die niet liggen bij temperaturen van net boven nul.

"Voor het eerst van mijn leven heb ik een sneeuwregen als deze zien vallen in Bagdad", zei de 63-jarige gepensioneerde Mohammed Abdul-Husssein. "Toen ik jong was hoorde ik van mijn vader dat zulke regen in de jaren '40 was gevallen aan de noordrand van Bagdad. Maar dat vallende sneeuw in Bagdad zo'n mooi plaatje zou zijn had ik me niet kunnen voorstellen."
In het bergachtige Koerdische gebied van Noord-Irak sneeuwt het regelmatig, maar veel inwoners van Bagdad kennen sneeuw alleen van de film. De Iraakse hoofdstad beleefde vrijdagmorgen ongewoon lage temperaturen rond het vriespunt en de luchthaven was gesloten wegens slecht zicht.

De 19-jarige student Talib Haider zei dat een vriend hem om 08.00 uur belde om te vertellen dat er 'sneeuw uit de hemel regende'. Hij was meteen het balkon op gerend en had geprobeerd de sneeuw te met zijn mobiele telefoon te filmen. "Dit tafereel heeft me echt plezier gedaan. Ik belde mijn andere vrienden en deze morgen werd een van de mooiste van mijn leven."
Een Iraakse medewerker van het persbureau AP zei dat hij even na 07.00 uur zijn vrouw en kinderen wakker had gemaakt om 'dit vreemde verschijnsel' te bekijken. Toen hij zijn broer en zus belde bleken die ook al wakker te zijn en zich te vergapen aan de 'katoenachtige vlokjes die de bomen bedekten'.

De sneeuw bracht de stad minstens enkele uren respijt van het oorlogsgeweld. Er klonk geen geluid van mortiergranaten, die normaal al vanaf 's morgens vroeg overvliegen, en rond het middaguur waren er nog geen meldingen van geweldsincidenten.

Bron: dag.nl, hln.be, anp/mvl

Hier vind je een videofilmpje van dit ongewone fenomeen.

Lees ook:Flink sneeuwdek in Limburg
Lees ook:Zware sneeuwval in Midden-Oosten
Lees ook:Volop sneeuw in Athene
Lees ook:Israel onder dik pak sneeuw
Lees ook:Sneeuwradar.nl breekt alle records

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.