Landinwaarts vrij koud en droog

Het laag dat ons gisteren regen en hier en daar in het oosten ook wat natte sneeuw opleverde, trekt snel door naar de Adriatische zee. Ook bevindt er zich een laag boven de Baltische Staten. Tussen deze lagen en een hoog ten westen van Ierland stroomt met een noordelijke wind vrij koude, polaire lucht naar de Benelux.

Als het komende nacht flink opklaart kan het in het binnenland zo'n drie tot vier graden vriezen. De komende dagen kruipt het oceaanhoog naar Noord-Frankrijk en komt de koude lucht waarin we ons bevinden meer tot stilstand. In de nachten kan het dan licht en op een enkele beschutte plek wellicht even matig vriezen. Overdag is het vooral in het binnenland vrij koud met maxima rond 4 C. Aan de Nederlandse kusten is het zachter, vooral als vanaf vrijdag de wind naar het zuidwesten draait.

Zondag zakt er vanaf het zeegebied ten noorden van Schotland een laag naar het zuiden. Het lijkt er op dat dit laag verder uitzakt naar het zeewater ten westen van Frankrijk. Achter het uitzakkende laag zien we bij ECMWF dat een oceaanhoog over de noordkant van het laag verbinding krijgt met het hoog dat eerst boven Noord-Frankrijk lag en inmiddels in doorgetrokken naar OOst-Europa. In dat geval krijgen we een zogenaamde 'high-over-low' blokkade met vanaf maandag oostelijke winden en vrij koud weer. Of het bij de passage van het eerdergenoemde laag tot veel neerslag bij ons komt en in welke vorm, is nog niet duidelijk. Bij GFS krijgen beide hogen geen goed contact en wordt zelfs het Oost-Europese hoog sturend. In dat geval wordt de stroming zuidelijk en wordt het wat zachter. UKMO hangt er een beetje tussenin. Grote onzekerheid dus over het weersverloop vanaf zondag.

WOENSDAG. Af en toe zon en in de kustprovincies een enkele bui. In het oosten van Nederland en Belgisch Limburg wordt het 4 C, aan zee rond 8 C.
Temperatuur: 4 tot 8 C. Wind: NO. 2-4 Bft.

DONDERDAG. Af en toe zon en in de kustprovincies kans op een bui. In de nacht naar donderdag in het binnenland lichte vorst met minima tot circa -4 C. Overdag in het zuidoosten van Nederland en Belgisch Limburg maar 3 C. In het westen zachter.
Temperatuur. Dag: 3 tot 7 C. Nacht: 0 tot -4 C. Wind: NO. 2-3 Bft.

VRIJDAG. Af en toe zon en een enkel buitje. In de nacht weer lichte vorst, maar aan de west- en noordkusten zachter. In Belgisch Limburg en Zuidoost-Nederland mogelijk tot -5 C. Overdag van 4 C in Zuid-Limburg en Belgisch Limburg tot 10 C in de kop van Noord-Holland.
Temperatuur. Dag: 4 tot 10 C. Nacht: – 5 tot +5 C (W-NL). Wind: ZW./NW. 2-3 Bft.

ZATERDAG. Vrij veel bewolking, maar ook enkele opklaringen en kans op een buitje. In de nacht in het zuidoosten nog kans op lichte vorst. Overdag waterkoud met maxima van 5 C in Oost- en Zuidoost-Nederland en Belgisch Limburg. In het westen en noorden van de Benelux wordt het 10 C.
Temperatuur. Dag: 5 tot 10 C. Nacht: -1 tot 8 C (westen en noorden). Wind: ZW./NW. 2-3 Bft.

ZONDAG. De verwachting voor deze dag is erg onzeker. Na een nacht met op beschutte plaatsen in het binnenland een graadje vorst, overdag waarschijnlijk toenemende bewolking en tegen de avond vanuit het westen neerslag bij temperaturen waarschijnlijk ruim boven nul. Er is ook een kleine kans op lagere temperaturen en neerslag vanuit het westen die overgaat in sneeuw. Toenemende zuidelijke wind.
Temperatuur. Dag: 5 C. Nacht: 0 tot +5 C(kusten). Wind: Z. 3-6 Bft.

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Vrij koud met toenemende vorstkans
Lees ook:Waterkoud, volgende week zachter
Lees ook:Licht wisselvallig en waterkoud
Lees ook:Volgende week even winters??
Lees ook:Weekeinde koud en wisselvallig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.