Lange tijd wisselvallig en zacht

In grote lijnen ligt de positie van de voor ons weersbepalend weersystemen de komende week vast. De luchtdruk is boven Rusland en de Azoren hoog. In de driehoek Engeland, Scandinavie en IJsland tollen lagedrukgebieden rond. In feite kunnen deze weersystemen geen kant op. De Benelux bevindt zich in een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming die als een golf om het Noordelijk Halfrond slingert. Hierdoor worden continu storingen op ons afgestuurd met buien of regen en soms veel wind.

De temperatuur is vrij hoog voor de tijd van het jaar met waarden tussen 6 en 9 C. Voor de winterliefhebbers is deze situatie slecht nieuws. Het kan zeker wel twee weken – mogelijk nog langer – duren voordat het weerbeeld drastisch wijzigt.

Maandag. Vandaag zijn er opklaringen, maar gaan er vanuit het zuidwesten enkele buien vallen. Daarbij kunnen zware windstoten optreden. In het noorden van Nederland lijkt het met de buiigheid mee te gaan vallen. De zuidwestenwind neemt toe tot vrij krachtig en aan de kust tot stormachtig. In de avond wordt de wind meer westelijk en is er vooral op de Wadden nog kans op een stormachtige wind. Verder is het zacht.
Temperatuur: 7 tot 9 C. Wind: ZW. -> W. 4-8 Bft.

DINSDAG. In de nacht neemt de bewolking toe en in de ochtend kan er in Belgie wat lichte regen vallen. De lichte regen trekt in de middag over Nederland naar het noordoosten. In de ochtend in het noorden nog wat zon, later in de middag in Belgie wat opklaringen. Elders lijkt de kans op opklaringen klein. In de middag aan de noordwestkust een harde zuidwestenwind.
Temperatuur: 6 tot 8 C. Wind: ZW. 4-7 Bft.

Woensdag. In de nacht en ochtend trekt een gebied met buiige regen van west naar oost over de Benelux. In het noorden lijkt het met de neerslag mee te vallen. In de middag klaart het vanuit het westen op en is het op een enkel buitje na, droog. Aan de noordkust en op de Wadden een stormachtige zuidwester. Mogelijk meer wind, maar dat is op dit moment nog onzeker.
Temperatuur: 6 C. Wind: ZW. 4-8 (noorden) Bft.

DONDERDAG. Veel bewolking en vanuit het zuiden lichte regen. Zacht. Matige tot krachtige zuidwestenwind.
Temperatuur: 9 C. Wind: ZW. 4-6 Bft.

VRIJDAG. In de nacht en ochtend regen, die naar het oosten wegtrekt. In de middag vanuit het westen opklaringen. Matige tot aan de kusten harde of stormachtige zuidwestenwind.
Temperatuur: 8 C. Wind: ZW. 4-8 Bft.

WEEKEINDE. Een enkele bui, maar ook ook droge perioden met af en toe zon. Aanhoudend vrij zacht en een doorstaande zuidwesten tot zuidenwind.
Temperatuur: 6 a 7 C. Wind: ZW./Z. 4-7 Bft.

[Volgende weerpraatje: dinsdag 8 januari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Wisselvallig, zacht en onstuimig
Lees ook:Vanaf woensdag guur
Lees ook:Zeer wisselvallig en nat
Lees ook:Nat en vrij zacht!
Lees ook:Zacht, nat en veel wind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.