Onstuimig herfstweer

Het geduld van de winterliefhebbers wordt weer zwaar op de proef gesteld. We zien nog steeds een hardnekkige en standvastige luchtdrukverdeling met hogedruk boven Rusland en de Azoren en lagedrukgebieden die rondtollen in de regio Engeland, IJsland en West-Scandinavie. Met een stevige zuidwestcirculatie trekken er continu storingen over de Benelux met regen, buien, veel wind en zachte lucht.

Vooral morgen komen we in een sterk windveld behorend bij een laag boven Engeland. In de middag schuift vanuit het zuidwesten een occlusie binnen met regen. De wind neemt daarbij aan de kust toe tot stormachtig uit het zuidwesten, mogelijk staat er even een storm. Ook de rest van de week is het een komen en gaan van storingen. Van winterweer is voorlopig dan ook geen sprake.

MAANDAG. Vannacht koelde het op Vliegveld Twente nog af naar +0,1 C. Aan de grond vroor het twee graden. Het zijn maar kleine winterse speldenprikjes in deze overwegend zachte periode. Ook vandaag geen winterweer, maar wolkenvelden en plaatselijk een bui. In de avond en nacht meer bewolking en wat actievere buien vanuit het westen. De zuidelijke wind is matig in het binnenland en krachtig tot in de avond hard.
Temperatuur: 7 C. Wind: Z. 4-7 Bft.

DINSDAG. In de ochtend is er wellicht in het oosten nog een glimpje zon, maar al snel overheerst overal de bewolking. Aan het eind van de ochtend gaat het in het westen regenen en die regen breidt zich snel uit naar het oosten. In de avond wordt het droog. De wind komt uit het zuidzuidwesten en is in het binnenland vrij krachtig tot krachtig en aan de kust hard tot stormachtig, mogelijk komt het tot een zuidwesterstorm.
Temperatuur: 8 C. Wind: ZZW. 5-9 Bft.

WOENSDAG. Wisselend bewolkt en een enkele bui. In het noordwesten nog veel wind.
Temperatuur: 8 C. Wind: ZW. 4-7 Bft.

DONDERDAG. In de ochtend nog opklaringen en droog, maar in de middag vanuit het zuidwesten perioden met regen.
Temperatuur: 6 C. Wind: ZW. -> Z. 4-6 Bft.

VRIJDAG. Veel bewolking en vanuit het westen regen. Zeer zacht met maxima rond 12 C.
Temperatuur: 12 C. Wind: ZW. 3-6 Bft.

WEEKEINDE. Wisselvallig en aanhoudend zacht.
Temperatuur: 10 C. Wind: ZW./W. 3-6 Bft.

[Volgende weerpraatje: dinsdag 15 januari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Veel regen en veel wind
Lees ook:Zeer wisselvallig en nat
Lees ook:Zeer onstuimig en nat
Lees ook:Weerpraat 5 nov.: overgang naar onstuimig herfstweer
Lees ook:Zacht, nat en veel wind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.