Overgang naar zacht en droog weer

Vanochtend passeert er een warmtefront, behorend bij een depressie die over Schotland naar Scandinavie trekt. Vanmiddag passeert het koufront met enkele buien. Vanavond passeert dan nog een trog met plaatselijk zware buien en een klap onweer. Woensdag heeft de noordelijke helft van de Benelux nog last van een uitloper van een occlusie, behorend bij een zoveelste laag dat van Schotland naar Scandinavie trekt.

Op donderdag passeert dan nog een warmtefront, maar door de toenemende hogedrukinvloed vanuit het zuiden lijkt dit front bij ons alleen nog in het noorden wat neerslag te produceren.

Vanaf vrijdag neemt de hogedrukinvloed verder toe en lijken we langdurig onder invloed te komen van hogedruk in onze omgeving. De exacte positie van het hoog is nog onduidelijk. Volgens GFS wordt het hoog opgeslokt door een uitloper van een Russisch hoog en blijven we onder de uitloper van deze hogedrukgigant liggen, zonder dat het overigens kouder wordt. Daarvoor is de stroming te zwak. Bij ECMWF handhaaft zich een hogedrukgebied boven onze omgeving, volgende week trekt dit hoog naar IJsland. Twee totaal verschillende opties dus. Ook UKMO neigt de kant van ECMWF op te gaan. In beide gevallen wordt het droog en is de zon veel te zien. In het weekeinde kan er mist onstaan, mits de lucht voldoende tot stilstand komt. Het wordt wat zachter met maxima rond 11 C in het weekeinde, maar in de nachten neemt vanaf zondag de kans op vorst toe. Het temperatuurverloop voor volgende week is onzeker door de verschillen in de modellen, maar winterweer is zeker niet in zicht.

DINSDAG. Een gebied met regen trekt in de vroege ochtend naar Duitsland weg. Daarachter blijft het bewolkt met hier en daar wat regen. In de middag volgen er meer buien vanuit het westen. In de avond kunnen er flinke buien vallen, mogelijk met onweer en windstoten. Er waait een matige tot vrij krachtige tot aan de kust krachtige of harde zuidwestenwind. Met 10 C is het zeer zacht.
Temperatuur: 10 C. Wind: ZW. 4-7 Bft.

WOENSDAG. In de nacht trekken de buien naar het oosten weg, maar in Nederland blijft het ook overdag nog bewolkt en vooral ten noorden van de grote rivieren vallen er nog enkele buien. In Zuidwest-Nederland en in Belgie lijkt het droog te blijven en is de zon af en toe te zien. Er waait een matige tot aan de kust krachtige van zuidwest naar noordwest draaiende wind.
Temperatuur: 7 C. Wind: ZW. -> NW. 4-6 Bft.

(Noord) (Zuid) DONDERDAG. Vooral in het noorden meer bewolking en kans op een bui. Naar het zuiden toe droger en af en toe zon. Het wordt 5 C in het noordoosten tot 10 C in Wst-Belgie. Een matige tot aan de kusten en boven open wateren vrij krachtige van west naar zuid draaiende wind.
Temperatuur: 5 tot 10 C. Wind: W. -> Z. 3-5 Bft.

VRIJDAG. Af en toe zon en droog. Zeer zacht met temperaturen rond 11 C.
Temperatuur: 11 C. Wind: ZW. 3-5 Bft.

WEEKEINDE. Rustig weer met in de nacht naar zondag en zondagochtend kans op mist en minimumtemperaturen op een beschutte plaats rond het vriespunt. Overdag af en toe zon en droog. Zeer zacht met maxima rond 10 C. Weinig wind.
Temperatuur: 10 C. Wind: Z. -> ZO. 2-4 Bft

[Volgende weerpraat: donderdag 7 februari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Einde van het carnavalswintertje
Lees ook:Wisselvallig, zacht en onstuimig
Lees ook:Wanneer komt de winter?
Lees ook:Zacht en grauw
Lees ook:Wisselvallig en zacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.