Meer bewolking en opnieuw zachter

Een gebied met hogedruk strekt zich uit van Engeland via Italie naar Noord-Afrika. Met een zwakke westelijke stroming is er vooral in het noordelijke deel van de Benelux vochtige lucht binnengestroomd. Dit leidt tot laaghangende bewolking en plaatselijk nevel. Meer naar het zuiden is het zonniger. Vanaf morgen trekt de hogedruk zich terug naar zuidoost-Europa, maar weten oceaandepressies onze omgeving nog niet te bereiken.

Het is rustig weer met relatief veel bewolking en langzaam zachtere nachten. Richting einde van de week zien we een brede zone van hogedruk ten zuiden van ons en lage druk ten noorden van de Benelux. Er kan een spatje regen vallen en er is veel bewolking. Het is vrij zacht met 10 tot 12 C. In het weekeinde lijkt de hogedruk zich weer meer te concentreren op Oost-Europa. Met een zuidelijke stroming wordt dan zachtere lucht aangevoerd waarin de temperatuur in het weekeinde kan oplopen naar plaatselijk 15 C.

MAANDAG. Ten noorden van de grote rivieren komen plaatselijk wolkenvelden voor en hier en daar is het mistig. In het zuiden van Nederland en in Belgie is het helder. In Gilze Rijen koelde het af naar -8,3 C. Aan de grond vroor het zelfs streng: -11,5 C.
Vandaag veel zon, maar in noord- en midden-Nederland ook wat wolkenvelden. In bewolkte gebieden wordt het hooguit 5 C, in het zuiden in de zon maximaal 8 C. In het noorden waait een zwakke tot matige noordwestenwind. Meer naar het zuiden is de wind zwak en veranderlijk.
Temperatuur: 5 tot 8 C. Wind: NW./Ver. 2-3 Bft.

DINSDAG. Er is een mix van wolkenvelden, opklaringen en mist. Het is moeilijk aan te geven waar het opklaart en waar niet. In de nacht meest lichte vorst tot -4 C, overdag in bewolkte gebieden maximaal 4 C, elders 7 C. Er staat nauwelijks wind.
Temperatuur. Nacht: -4 tot +4 C (Noordwesten). Dag: 4 tot 7 C. Wind: Ver. 2-3 Bft.

WOENSDAG. Veel bewolking, maar waarschijnlijk droog. In de nacht bij opklaringen nog kans op een graadje vorst. Overdag wordt het ongeveer 8 C. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is zwak tot matig.
Temperatuur. Nacht: -2 tot +4 C. Dag: 7 C. Wind: ZO. -> ZW. 2-3 Bft.

DONDERDAG. Veel bewolking en plaatselijk kan er een spat regen vallen. In de nacht vriest het niet meer en overdag loopt de temperatuur op naar 10 tot 12 C.
Temperatuur: 10 tot 12 C. Wind: ZW. 2-4 Bft.

VRIJDAG. Veel bewolking en kans op wat regen. Op veel plaaten echter ook droog. Wederom 10 tot 12 C. Een aan de kust tot krachtig toenemende zuidwesten- tot westenwind.
Temperatuur: 10 tot 12 C. Wind: ZW./W. 3-6 Bft.

WEEKEINDE. Waarschijnlijk wolkenvelden en af en toe zon. Lente-achtig zacht met maxima tot plaatselijk 15 C.
Temperatuur: 10 tot 15 C. Wind: ZW./Z. 3-5 Bft.

[Volgende weerpraat: woensdag 20 februari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Licht winters
Lees ook:Weerpraat 23 oktober ’07: wolkenvelden, geen nachtvorst meer
Lees ook:Meer bewolking en kouder
Lees ook:Vanaf morgen zonnig, koude nachten
Lees ook:Minder zon maar wel zachter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.