Nog geen lenteweer

Een front met regen, behorend bij een laag boven Duitsland, trekt naar Duitsland weg. In een noordwestelijke stroming, opgewekt door hogedruk ten westen van ons, komen diverse buienstoringen op ons af. Vanmiddag zorgt zo'n trog vooral in Belgie, en grote delen van Nederland voor enkele buien, mogelijk met onweer. Alleen in het noorden en westen lijkt het met de buien mee te gaan vallen. Morgen passeert een volgende buienstoring en vallen er overal buien. De bovenlucht koelt behoorlijk af waardoor het in de nachten plaatselijk tot een graadje vorst kan komen. Overdag blijft het kwik steken bij circa 10 C. Ook woensdag is de bovenlucht nog onstabiel en koud en vallen er wederom enkele buien.

Op donderdag en vrijdag ligt er een hogedrukgebied tussen Scandinavie en IJsland en zien we en gordel van lage druk van Groenland, via Ierland naar Frankrijk lopen. Met een meest oostelijke wind wordt het iets zachter, maar zeker geen uitbundig lenteweer. Daarvoor zijn de temperaturen ten oosten van ons te laag. Bovendien kunnen er buien vallen, of wellicht regen wanneer fronten vanuit Frankrijk verder noordwaarts komen. In het weekeinde verandert er in grote lijnen niets aan het weerbeeld, hoewel de temperatuur wat verder kan stijgenm doordat uiteindelijk via een omweg wat warmere lucht onze omgeving bereikt.

Op de lange termijn lijkt een laag boven Frankrijk naar het oosten te trekken en verschuift het hoog tussen Scandinavie en IJsland meer richting IJsland. De stroming wordt dan meer noordoostelijk en de temperatuur gaat dan weer wat naar beneden. De liefhebbers van uitbundig lenteweer bij temperaturen van 20 C of meer moeten dus nog even geduld hebben.

MAANDAG. Een regengebied boven het zuidoosten van Nederland en de Ardennen trekt langzaam naar Duitsland weg. Er volgen vanuit het westen opklaringen, maar ook al snel buien, mogelijk met onweer. In het noorden en westen van Nederland valt slechts een enkele bui. Zwakke tot matige noordelijke tot noordwestelijke wind.
Temperatuur: 11 C. Wind: N./NW. 1-3 Bft.

DINSDAG. In de nacht in de kustprovincies nog een enkele bui. Landinwaarts droog met opklaringen en minima maar net boven nul. Kans op vorst aan de grond. Overdag enkele buien bij circa 10 C. Zwakke tot matige, aan de kust en boven open wateren vrij krachtige noordwestenwind.
Temperatuur: 11 C. Wind: NW. 2-5 Bft.

WOENSDAG. In de nacht helder en droog en plaatselijk lichte vorst, overdag ontstaan er vooral in het binnenland enkele buien, mogelijk met een klap onweer. Temperaturen tussen 8 en 10 C. Zwakke tot matige, aan de kust en boven open wateren vrij krachtige noordwestenwind.
Temperatuur: 8 tot 10 C. Wind: NW. 2-5 Bft.

DONDERDAG. Wisselend bewolkt en een enkele bui. In de nacht opklaringen en kans op lichte vorst. Overdag 10 tot 12 C. Zwakke tot matige en aan de kust en boven open wateren naar oost draaiende wind.
Temperatuur: 10 tot 12 C. Wind: O. 2-5 Bft.

VRIJDAG. Wisselend bewolkt en enkele buien of regen. Temperatuur tussen 10 en 13 C. Wind: Matige tot vrij krachtige of krachtige oostenwind.
Temperatuur: 10 tot 13 C. Wind: O. 3-6 Bft.

WEEKEINDE. Af en toe zon maar ook buien, wat zachter. Meest matige tot vrij krachtige wind uit oostelijke richtingen.
Temperatuur: 12 tot 16 C. Wind: O. 3-5 Bft.

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Tot zondag redelijk lenteweer, 12C
Lees ook:Moeizame overgang naar lenteweer
Lees ook:Toenemende buienkans, minder warm
Lees ook:Wisselend bewolkt, vanaf zondag buien
Lees ook:In het weekend kouder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.