Toenemende buienkans, minder warm

Het droge en zonnige zomerweer gaat langzaam plaatsmaken voor een wat wisselvalliger weertype met wat lagere temperaturen. Vanaf vrijdag zakt het kwik naar 18 tot 20 C. Door de stijgende luchtvochtigheid zal het echter nog steeds niet koud aanvoelen.

Een zwakke hoogtestoring boven Noord-Duitsland kan vandaag in het noordoosten al zorgen voor een enkele, verdwaalde bui. Een depressie boven Frankrijk, met een kern voor de Franse kust, breidt langzaam haar invloed naar onze omgeving uit. Morgen neemt de vochtigheid in de atmosfeer verder toe en kan er op meer plaatsen een bui ontstaan, mogelijk met onweer. Op donderdag lijkt minder warme lucht vanuit het zuiden (Nederland was de afgelopen dagen de warmste plek in Europa, dus kan het vanuit het zuiden dit keer koeler worden) de Benelux te veroveren en dat gaat gepaard met enkele fikse regen- en onweersbuien. Waarschijnlijk trekken de buien in de ochtend vanuit Belgie naar Zuid-Nederland en bereiken ze in de middag Midden-Nederland. Het is nog de vraag of de buien ook Noord-Nederland nog halen.

Vanaf het weekeinde zien we boven Europa diverse lagedrukgebieden rondtrekken, maar ook wat hogedrukgebiedjes. Het is daardoor moeilijk aan te geven hoeveel buien er gaan vallen en waar. In ieder geval wordt het wat minder warm met ongeveer 18 C.

DINSDAG. Vandaag veel zon, maar ook stapelwolken of wolkenvelden. In de ochtend in het uiterste noorden en noordoosten kans op binnendrijvende mist- of wolkenvelden. In de middag vooral in het noordoosten een kleine kans op een bui. Temperaturen van 22 C in het noorden tot 26 C in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige, aan de kust en boven open wateren later op de dag vrij krachtige noordoostenwind.
Temperatuur: 22 tot 26 C. Wind: NO. 2-5 Bft.

WOENSDAG. Af en toe zon, maar ook stapelwolken die in de middag kunnen uitgroeien tot een plaatselijke bui, mogelijk met onweer. De kans op een bui lijkt het grootste in Belgie en Noord- en Oost-Nederland. Temperaturen tussen 22 C in het noorden en 25 C elders. Minima tussen 10 en 14 C. Zwakke tot matige oosten- tot noordoostenwind.
Temperatuur: 22 tot 25 C. Wind: O./NO. 2-4 Bft.

DONDERDAG. Vanuit het zuiden trekken regen en onweersbuien langzaam naar het noorden. Het is nog moeilijk aan te geven hoever de buien komen. In ieder geval lijkt de kans op buien ten zuiden van de grote rivieren vrij groot, meer naar het noorden wordt de verwachting wat onzekerder. De temperatuur levert in en komt in het zuiden op ongeveer 18 C, in het noorden kan het met flink wat zon nog 22 C worden. Meest zwakke tot matige noordoostenwind.
Temperatuur: 18 tot 22 C. Wind: NO. 2-4 Bft.

VRIJDAG. Af en toe zon, maar ook kans op een regen- of onweersbui. Maxima van 18 tot 20 C. Meest zwakke tot matige noordelijke wind, in Belgie waarschijnlijk een zuidwestelijke wind.
Temperatuur: 18 tot 20 C. Wind: N. 2-4 Bft.

WEEKEINDE. Af en toe zon, maar ook enkele buien. Maxima rond 18 C, en dat is normaal voor de tijd van het jaar. Meest zwakke tot matige en aan de kust en boven open wateren mogelijk een vrij krachtige noorden tot noordoostenwind.
Temperatuur: 18 C. Wind: N./NO. 2-5 Bft.

In samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Wisselvallig, wat minder warm
Lees ook:Vrij warm, toenemende buienkans
Lees ook:Vrij warm en veel zon
Lees ook:Vanuit het zuiden buien, later koeler
Lees ook:Warmer, maar ook veel wolken

3 reacties op “Toenemende buienkans, minder warm

 1. Jan

  Eindelijk weer wat koeler. En laat het maar even flink gaan onweren want daar ben ik wel aan toe.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Saskia

  Nou ik niet hoor. Ik wil nog mooi weer!! Mieuw…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan

  Ja oke ik gun het anderen ook…. Maar als je zonneallergie hebt dan heb je ook niet veel aan mooi weer :(

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.