Vanuit het zuiden buien, later koeler

Het droge en zonnige zomerweer gaat langzaam plaatsmaken voor een wat wisselvalliger weertype met wat lagere temperaturen. Vandaag neemt de onstabiliteit vooral in Belgie en Zuid-Nederland toe door het inschuiven van een thermisch laagje vanuit Frankrijk. Plaatselijk kunnen er regen- of onweersbuien ontstaan. Op donderdag ligt het laagje nog steeds boven het zuidelijk deel van de Benelux en nadert tevens vanuit het zuiden een occlusie. Zuidelijk van deze occlusie ligt koelere lucht boven Frankrijk.

Vooral boven Belgie, Zuid- en Midden-Nederland vallen er buien. Het is onzeker hoe snel de occlusie doortrekt naar het noorden. Voorlopig gaan we er vanuit dat er vanaf vrijdag overal buien vallen. In het weekeinde breidt een Groenlandhoog zich uit naar Engeland en zien we lagedrukgebieden ten oosten van ons en boven SCandinavie. Met een stevige noordelijke stroming wordt dan veel koelere lucht op transport gezet. Aan de kusten komt het kwik dan niet veel verder dan 14 C, landinwaarts wordt het plaatselijk nog 18 C.

WOENSDAG. Boven West-Belgie liggen nu enkele buien die langzaam naar Zuidwest-Nederland trekken. Elders is het zonnig en droog. In de loop van de dag ontstaan ook elders weer stapelwolken en lijken er vooral in Belgie en Zuid-Nederland enkele onweersbuien te kunnen ontstaan. Meer naar het noorden is die kans kleiner. Temperaturen tussen 22 C in het noorden en 26 C elders. Zwakke tot matige oosten- tot noordoostenwind. Later aan de westkust vrij krachtige noordnoordoostenwind en afkoeling.
Temperatuur: 22 tot 26 C. Wind: O./NO. 2-5 Bft.

DONDERDAG. Vanuit het zuiden trekken regen en onweersbuien langzaam naar het noorden. Het is nog moeilijk aan te geven hoever de buien komen. In ieder geval lijkt de kans op buien ten zuiden van de grote rivieren vrij groot, meer naar het noorden wordt de verwachting wat onzekerder. De temperatuur levert in en komt in het zuiden op ongeveer 18 tot 20 C, in het noorden kan het met flink wat zon nog 23 C worden. Zwakke tot matige, aan de westkust vrij krachtige noordoostenwind. In Belgie zwakke wind uit veranderlijke richtingen.
Temperatuur: 18 tot 23 C. Wind: NO. 2-5 Bft.

VRIJDAG. In de nacht trekken de buien naar Duitsland weg en ontstaat er plaatselijk mist. In de vroege ochtend mistbanken, wolkenresten en wat zon. In de loop van de dag vallen er vooral in Belgie en Zuid-Nederland weer enkele buien, mogelijk met onweer. Meer naar het noorden lijkt de buienkans kleiner. Maxima rond 20 C. Meest zwakke tot matige noordoostelijke wind, in Belgie waarschijnlijk een zwakke zuidwestelijke wind.
Temperatuur: 20 C. Wind: NO. 2-4 Bft.

WEEKEINDE. Af en toe zon, maar ook enkele buien. Een stuk koeler met maxima tussen 14 C langs de kusten en 18 C in het binnenland. In de nachten koelt het in het binnenland af naar 5 C. Meest zwakke tot matige en aan de kust en boven open wateren mogelijk een vrij krachtige noordelijke wind.
Temperatuur: 14 tot 18 C. Wind: N. 2-5 Bft.

In samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Toenemende buienkans, minder warm
Lees ook:Buiig en vrij warm tot warm
Lees ook:Onweersbuien beëindigen zomerweer
Lees ook:Wisselend bewolkt, vanaf zondag buien
Lees ook:Wisselvallig, wat minder warm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.