Onweersbuien beëindigen zomerweer

Gisteren markeerden de eerste onweersbuien in Belgie, Zuid-, Midden- en Oost-Nederland al de overgang naar een koeler en wisselvalliger weertype. Vandaag ligt er een vore van lagedruk over het zuidoostelijke deel van de Benelux. Vooral in Belgie, Zuid-, Oost- en Midden-Nederland kunnen op die vore zware buien ontstaan.

Vannacht trekt een occlusie behorend bij een laag boven het Kanaal vanuit Belgie naar Zuid-Nederland. Hierachter stroomt koelere lucht naar de lage landen en er vallen wederom buien. Morgen ligt de occlusie boven Nederland en kan er overal een bui vallen bij wat lagere temperaturen. Op zaterdag nadert vanuit het noorden een koufront, behorend bij een laag boven Scandinavie. De occlusie ligt ook nog over Nederland. Beide systemen gaan waarschijnlijk voor de nodige regen zorgen.

Vanaf zondag komen we meer onder invloed van een uitloper van een Groenlandhoog. Het wordt droger, maar met een noordelijke tot noordwestelijke stroming komt het kwik niet meer tot 20 C. Over het scenario in de loop van volgende week zijn de modellen het nog niet eens. Meest waarschijnlijk lijkt een licht wisselvallig weertype met normale temperaturen.

DONDERDAG. Het noorden start met zon, meer naar het zuiden zijn er wolkenvelden, wat restanten zijn van buien. In de loop van de dag ontstaan nieuwe buien , waarschijnlijk vooral in Belgie, Zuid-, Midden- en Oost-Nederland. De buien kunnen gepaard gaan met onweer en plaatselijk veel neerslag. Het is nog zwoel met maxima tussen 18 C in het noorden en 23 C elders. Er waait een zwakke tot matige, later aan de westkust vrij krachtige noordoostelijke wind. In Belgie staat er weinig wind uit veranderlijke richtingen.
Temperatuur: 18 tot 23 C. Wind: NO. 2-5 Bft.

VRIJDAG. In de nacht trekken de buien naar het noorden. Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt en kan er overal een bui vallen. De kans op onweer neemt af. In het noorden een matige tot vrij krachtige noordoostenwind, meer naar het zuiden een zwakke tot matige zuidwestelijke tot westelijke wind. In het noorden een magere 15 C, in het zuidoosten nog 21 C.
Temperatuur: 15 tot 21 C. Wind: NO./ZW. 2-5 Bft.

ZATERDAG. Veel bewolking en vanuit het zuiden buiige regen. In de regen een magere 13 tot 15 C. Elders nog zo'n 17 C bij wat opklaringen. Matige tot vrij krachtige noordelijke wind.
Temperatuur: 13 tot 17 C. Wind: N. 3-5 Bft.

ZONDAG. Wolkenvelden, af en toe zon en waarschijnlijk droog. Koude nacht met minima in het binnenland tot 3 C. Overdag rond 17 C.
Temperatuur: 17 C. Wind: N.?NO. 2-4 Bft.

VOLGENDE WEEK. Af en toe zon en slechts een enkele bui. Temperaturen tussen 17 en 20 C. De eerste dagen een zwakke tot matige, aan de kust mogelijke vrij krachtige noordwestelijke wind.

In samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Vanuit het zuiden buien, later koeler
Lees ook:Vanaf zondag droger, 18C
Lees ook:Zomers weekeinde
Lees ook:Wisselvallig maar wel warmer
Lees ook:Moeizame overgang naar lenteweer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.