(Onweers)buien en 20-26 graden

Een laag boven Bretagne trekt vandaag naar Engeland. Het bijbehorende koufront schuift vanuit het zuidwesten vandaag over de Benelux naar het noordoosten. Voor het front uit vallen er in de onstabiele en warme lucht enkele buien. Op het koufront zelf worden vooral in het midden-, oosten- en noorden van Nederland vanmiddag enkele flinke buien verwacht. Door een rug van hogedruk van Scandinavie naar de Balkan komt het front boven Duitsland tot stilstand en keert het morgen als warmtefront weer terug.

Dit leidt vanuit het zuiden tot nieuwe buien, die vooral in het westelijk deel van de Benelux het meest actief lijken te zijn. Achter het front stroomt op vrijdag weer warme lucht uit Duitsland onze kant op, waarbij het in het oosten en noordoosten weer 25 tot 28 C kan worden. In het weekeinde worden de weerkaarten beheerst door het Azorenhoog met een uitloper naar onze omgeving. Boven onze omgeving bevinden zich echter ook thermische lagedrukgebieden die voor buien kunnen zorgen. Afhankelijk van de ligging van die laagjes komt de wind van zee of van het vaste land en kunnen de temperaturen behoorlijk verschillen. Voorlopig gaan we uit van 20 C aan de kust tot zo'n 25 a 26 C in het binnenland, met iedere dag nog kans op een bui.

WOENSDAG. De dag start vooral in het noorden en oosten van Nederland met wat zon, maar in het zuiden en westen van Nederland en in Belgie vallen plaatselijk wat buien. In de loop van de ochtend ontstaan er voornamelijk in het midden en oosten van Nederland nieuwe buien, mogelijk met onweer en die trekken activerend naar het noordoosten. Daar kan het voor de buien uit nog zo'n 27 C worden, elders wordt het maximaal 23 tot 25 C. Een zwakke tot matige, in het noorden eerst nog vrij krachtige oostenwind, die gedurende de dag naar het zuiden tot zuidwesten draait en afneemt.
Temperatuur: 23 tot 27 C (NO-NL). Wind: O. 3-5 Bft -> Z./ZW. 2-3 Bft.

DONDERDAG. Af en toe zon en later op de dag vanuit het zuiden enkele buien, mogelijk met onweer. Vooral in het westen kan er flink wat regen vallen. Aan de kusten 18 tot 20 C, landinwaarts maximaal 25 C. De wind draait in de loop van de dag weer naar noordoost.
Temperatuur: 18 tot 25 C. Wind: NO. 2-5 Bft.

VRIJDAG. Af en toe zon, maar ook een enkele bui, mogelijk met onweer. De wind draait naar zuidoost tot zuidwest en is meest zwak tot matig. Het wordt 20 C aan de westkust en 28 C in het noordoosten.
Temperatuur: 20 tot 28 C. Wind: ZW./ZO. 2-4 Bft.

WEEKEINDE. Aanhoudend warm, met kans op een enkele (onweers)bui. Temperaturen waarschijnlijk tussen 20 en 26 C.
Temperatuur: 20 tot 26 C. Wind: var. 2-3 Bft.

In samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Toenemende buienkans, minder warm
Lees ook:Overgang naar zacht en droog weer
Lees ook:Toenemende kans op een bui, vrij warm
Lees ook:Nog geen lenteweer
Lees ook:Buiig en vrij warm tot warm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.