Buiig en vrij warm tot warm

Boven Duitsland bevindt zich een thermisch lagedrukgebied en dat lijkt daar ook het komende weekeinde te blijven liggen. In het laag ontstaan vooral in de avond, nacht en ochtend onweersbuien en soms zelfs grote onweerscomplexen (MCS genoemd). Deze trekken met een zwakke zuidoostelijke hoogtestroming naar de Benelux.

Het noorden lijkt meestentijds buiten schot te blijven. Door de vele bewolking en neerslag wordt het in het zuiden, midden en westen van de Benelux niet veel warmer dan 20 tot 23 C. In het oosten kan het nog 25 C worden en in het noordoosten zelfs 28 C. In het weekeinde in het noordoosten koeler door een aanlandige wind.

Volgende week zien we boven Scandinavie hogedruk, maar boven onze omgeving blijven we last houden van lagedrukgebieden die regelmatig buien veroorzaken. Op maandag wordt met een zuidoostelijke wind nog zeer warme lucht aangevoerd, maar de dagen daarna komen we in minder warme lucht terecht.

VRIJDAG. De restanten van een buiencomplex trekken snel naar de Noordzee, waarna het bijna overal droog wordt. In het zuidoosten kan er nog een onweersbui uit Duitsland binnentrekken. In het noorden en oosten is de zon regelmatig te zien, in de middag is dat ook het geval in de rest van de Benelux. In de avond kunnen er opnieuw onweersbuien boven Duitsland ontstaan, die misschien de oostelijke provincies net kunnen bereiken. Temperatuur in Belgie en West-Nederland rond 20 C, elders rond 25 C. In het noordoosten mogelijk nog tot 28 C. In het noorden een zwakke tot matige oostelijke wind, in het zuiden een westelijke wind. Later overal een zwakke tot matige westelijke wind.
Temperatuur: 20 tot 25 C. Wind: O./W. 2-4 Bft -> W. 2-4 Bft.

ZATERDAG. Af en toe zon, maar in de nacht en overdag ook enkele (onweers)buien. In het noorden waarschijnlijk droog. Met een zwakke tot matige noordwestenwind wordt wat minder warme lucht aangevoerd. Op de Wadden rond 17 C, in de kustprovincies 20 C en in het binnenland plaatselijk 23 C.
Temperatuur: 20 tot 23 C. Wind: NW. 2-4 Bft.

ZONDAG. AF en toe zon en nog een enkele regen of onweersbui. Bij weinig wind kan het 23 tot 26 C worden.
Temperatuur: 23 tot 26 C. Wind: var. 1-3 Bft.

VOLGENDE WEEK. De gehele week blijft er kans bestaan op buien, mogelijk met onweer. Maar de zon is ook vaak te zien. Maandag waarschijnlijk nog zeer warm met maxima tussen 23 en 29 C. Daarna minder warm, waarbij de maxima terugzakken naar 18 tot 22 C. De wind is veranderlijk en meestal zwak tot matig.

In samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Toenemende buienkans, minder warm
Lees ook:Wisselvallig, wat minder warm
Lees ook:Zomers weekeinde
Lees ook:Einde zomerweer niet in zicht
Lees ook:(Onweers)buien en 20-26 graden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.