Wisselvallig, wat minder warm

Boven het vaste land van Europa zien we diverse vlakke lagedrukgebieden. Deze ontstaan op de grens van zeer warme lucht boven Oost-Europa en minder warme lucht boven West- en Zuidwest-Europa. Een occlusie van een vlak laag boven Noord-Frankrijk trekt vanavond en vannacht met mogelijk zware onweersbuien over de Benelux naar het noorden. Voor die tijd kunnen er in de onstabiele lucht al warmte-onweders ontstaan, met de nadruk op het oosten.

Morgen lijkt de occlusie ergens tussen de Wadden en Denemarken tot stilstand te komen, waardoor het morgen bewolkt is met mogelijk nog een bui. Woensdag komt de occlusie weer terug door drukstijgingen boven Scandinavie. De occlusie is dan samengesmolten met een andere occlusie van een laag boven Rusland, die eveneens door de drukstijgingen boven Scandinavie naar het zuiden komt. Dit levert op woensdag een bewolkte en op sommige plaatsen kille dag op met hier en daar buiige regen. De dagen daarna blijven er thermische laagjes in onze omgeving actief, waardoor het uiterst lastig is te voorspellen wat voor een weer we krijgen. Het meest waarschijnlijk is het aanhouden van de kans op buien met temperaturen tussen 20 en 25 C. Bij een aanlandige wind en hardnekkige bewolking zal de temperatuur vooral in de kustprovincies de 20 C zeker niet halen. Een stabilisatie van het weer is nog niet in zicht.

MAANDAG. De dag begint op veel plaatsen met zonnige perioden, maar in Belgie en Zuid-Nederland komt plaatselijk meer bewolking voor. In West-Belgie komen ook al enkele buitjes voor, terwijl in Noord-Frankrijk zwaardere buien zijn te zien. Het wordt vandaag zeer warm met maxima tot 28 of 29 C. Aan de kust steekt in de middag een vrij krachtige noordoostenwind op en koelt het wat af. In de loop van de ochtend neemt de buiigheid toe in Belgie. In de middag kunnen er in Nederland enkele warmte-onweders ontstaan, waarna eind van de middag en avond lokaal zware buien met onweer en windstoten van zuid naar noord over de Benelux trekken. Het lijkt erop dat ook het zeer droge noordoosten van Nederland regen krijgt.
Temperatuur: 28 C. Wind: O. -> NO. 2-5 Bft.

DINSDAG. Er is veel bewolking en de nacht verloopt zacht met minima in de grote steden rond 18 C. Plaatselijk kan er nog een bui vallen. Overdag kan er plaatselijk ook nog een bui vallen. In de middag en avond is er langs de oostgrens kans op een klap onweer. Maxima van 20 C in het zuidwesten tot 25 C in het noordoosten. Er waait een meest zwakke tot matige zuidwesten tot noordwestenwind.
Temperatuur: 20 tot 25 C. Wind: ZW. -> NW. 2-4 Bft.

WOENSDAG. Veel bewolking en waarschijnlijk vanuit het noordoosten buiige regen die langzaam naar het zuidwesten trekt. De hoeveelheden zijn momenteel nog moeilijk in te schatten. Het is een stuk koeler. Bij een zwakke tot matige noordelijke wind, veel bewolking en plaatselijk regen wordt het in het noorden en aan de westkust naar verwachting niet warmer dan 15 tot 18 C. Elders kan het nog 20 C worden.
Temperatuur: 15 tot 20 C. Wind: N. 2-4 Bft.

DONDERDAG. Af en toe zon en enkele buien, mogelijk met onweer. In bewolkte gebieden in het zuidwesten en westen van de Benelux bij een matige tot vrij krachtige noordelijk wind 15 tot 17 C, elders 20 C. In het noordoosten mogelijk nog 25 C.
Temperatuur: 17 tot 25 C (NO-NL). Wind: N. 2-5 Bft.

VRIJDAG. Veel bewolking, maar ook af en toe zon en kans op een bui. Wind uit zuidelijke richtingen en 20 tot 24 C.
Temperatuur: 20 tot 24 C. Wind: ZW./ZO. 2-4 Bft.

WEEKEINDE. Waarschijnlijk wat meer zon dan de vorige dagen, maar ook kans op een regen- of onweersbui. Temperaturen tussen 20 en 25 C.

In samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Wisselvallig, vanaf weekeinde mooi
Lees ook:Toenemende kans op een bui, vrij warm
Lees ook:Toenemende buienkans, minder warm
Lees ook:Lange tijd wisselvallig en zacht
Lees ook:Onstuimig herfstweer

2 reacties op “Wisselvallig, wat minder warm

  1. silver price

    Weather Underground Forecast for Monday, October 29, 2012. Two complex low pressure systems will kick up active weather in eastern and western Europe on Tuesday, while high pressure noses across the central countries of the continent with dry conditions. In the west, a low pressure system in the North Sea will gradually lift northeastward into Sweden throughout the day. Winds wrapping around this system, combined with energy from associated warm fronts will kick up light to moderate precipitation in southern Norway, Sweden, and the northwestern Mainland. Meanwhile, outside of a residual moisture showers, precipitation in the United Kingdom will wind down as a cold front associated with this system progresses eastward toward the English Channel and spreads showers into France, Belgium, and the Netherlands. A wave of low pressure will develop along the tail of this front., just off the coast of Portugal, and will spread showers into the Iberian Peninsula late Monday night. In the east, active weather spreads further into eastern Europe on Sunday as a low pressure system spinning over the eastern Mediterranean Sea pushes moisture inland. This will translate into scattered showers and thunderstorms across southeastern Europe. Expect heavy rain and strong winds to develop in Greece, Bulgaria and countries along the eastern Adriatic Sea.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gold account

    zondag 11 tot en met zaterdag 17 november 2012 Vandaag en morgen: Van het westen uit opklaringen. Overdag geregeld zon. Een regengebied boven het westen en noorden trekt de komende uren naar het noordoosten weg en daarachter klaart het op. De minimumtemperatuur is ongeveer 7 graden. De wind draait overal naar zuidwestelijke richtingen en neemt landinwaarts af naar zwak tot matig.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.