Weerpraat 22 oktober ’07: komende nacht matige vorst?

Algemene beschouwing
Een hogedrukgebied boven Noordwest Rusland heeft een uitloper naar onze omgeving. Met een zuidoostenwind wordt vrij koude lucht uit Duitsland aangevoerd. Komende nacht neemt de wind af en bevinden we ons in droge lucht. Ideale condities dus voor een flinke afkoeling. Mogelijk komt het daardoor op een beschutte plaats tot matige vorst!

De komende dagen stroomt weer iets vochtiger lucht naar onze omgeving en zien we steeds meer wolkenvelden. Hierdoor wordt het in de nachten minder koud, maar overdag is het met een aantrekkende noordoosten- tot oostenwind bij 10 tot 12 C voor het gevoel koud. Richting einde van de week verplaatst de kern van het hoog zich naar Finland/Baltische Staten. In het weekeinde lijkt het hoog wat weg te trekken naar het zuidoosten, waardoor de stroming meer zuidoostelijk wordt. Met de vrij lage temperaturen in Duitsland in het achterhoofd blijft het daardoor vrij koud voor de tijd van het jaar.

MAANDAG. Veel zon, maar vanuit Duitsland kunnen ook enkele wolkenvelden binnendrijven. Het wordt slechts 10 C, doordat met een zuidoostenwind vrij koude lucht uit Duitsland wordt aangevoerd. Op de Wadden kan de wind uit het zuidoosten vrij krachtig zijn.
Temperatuur: 10 C. Wind: ZO. 2-5 Bft.

DINSDAG.
In de heldere nacht daalt de temperatuur flink: plaatselijk kan het in het oosten 3 tot 4 graden vriezen. Mogelijk komt het op een beschutte plaats tot matige vorst! Overdag komt het kwik bij een aantrekkende noordoostenwind en veel zon op veel plaatsen in het zuiden en oosten van de Benelux niet aan de 10 C.
Temperatuur. Dag: 9 C. Nacht: 5 C (kust) tot -3 C (oosten). Wind: NO. 3-4 Bft.

WOENSDAG. De dag start wederom koud, maar niet zo koud als de vorige nacht. De noordoostenwind blijft in de nacht namelijk doorstaan waardoor het kwik waarschijnlijk tussen 5 C aan zee en 1 C in het binnenland uitkomt. Overdag vooral in de oostelijke helft wat meer wolkenvelden en maxima rond 10 C.
Temperatuur. Dag: 10 C. Nacht: 5 tot 1 C. Wind: NO. 3-5 Bft.

DONDERDAG. Meer bewolking en daardoor een minder koude nacht. Het blijft waarschijnlijk wel droog.
Temperatuur: 12 C. Wind: ONO. 2-5 Bft.

VRIJDAG. Wolkenvelden en aan de kusten, IJsselmeer en Friese meren een vrij krachtige oostenwind. Voor het gevoel koud.
Temperatuur: 11 C. O. 3-5 Bft.

WEEKEINDE.
Wolkenvelden, droog en circa 12 C. Vrij krachtige oostenwind en daardoor voor het gevoel koud.
Temperatuur: 12 C. Wind: O. 3-5 Bft.

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Licht winters
Lees ook:Meer bewolking en kouder
Lees ook:Waterkoud, volgende week zachter
Lees ook:Vanaf morgen zonnig, koude nachten
Lees ook:Veel zon en koude nachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.