Nog even winters

Een hogedrukgebied met twee kernen – eentje boven het noordelijk deel van de Noordzee en eentje boven Noord-Duitsland – zorgt bij ons voor een meest zwakke tot matige oostelijke wind. Hiermee worden in de noordelijke helft van Nederland uitgestrekte wolkenvelden uit Duitsland aangevoerd. De lucht is erg vochtig, zodat hier en daar ook mist of nevel voorkomt en plaatselijk valt zelfs een vlokje motsneeuw.

Morgen schuift het hoog naar Oost-Europa, maar behoudt nog wel een zwakke uitloper naar Zuid-Scandinavie. De stroming wordt hierdoor zuidoostelijk, waarmee aan de grond koude en droge lucht uit Zuid-Duitsland wordt aangevoerd. Hierdoor kan het later ook in het noorden opklaren. Op enige hoogte is de lucht veel zachter, waardoor de hogere delen van Nederland en Belgie overdag te maken krijgen met temperaturen die kunnen oplopen tot circa +5 C. Ook in het weekeinde weet het hoog depressies nog buiten de lage landen te houden, maar is de stroming wel naar zuidelijke richtingen gedaald. Vooral aan de kusten wordt het dan wat zachter. Volgende week lijkt een oceaandepressie vat te krijgen op ons weer. ECMWF laat zelfs een stevige westcirculatie losbarsten. Of het allemaal zover komt moeten we afwachten en genieten we eerst van de huidige fraaie winterdagen.

WOENSDAG. Ten noorden van de grote rivieren is het bewolkt en plaatselijk mistig of nevelig bij temperaturen tussen -1 en -4 C. Ook wordt hier en daar motsneeuw gemeld. In het zuiden van Nederland en in Belgie is het onbewolkt. In Maastricht daalde de temperatuur tot -5,1 C en bij amateurstation Brandwijk tot -5,6 C. In het Belgische amateurstation Kampenhout stokte het kwik ook bij -5,6 C. Dat de koude laag maar dun is blijkt uit de temperaturen op de 1150 meter hoge Brocken in de Harz en de 840 meter hoge Kahler Asten in het Sauerland. Daar is het nu rond de +3 tot + 4 C. In de loop van de dag wint de zon waarschijnlijk weer wat terrein richting het noorden, maar dat is nog wel onzeker. Onder de bewolking blijft de temperatuur vandaag beneden nul. In het zuiden wordt het iets boven nul, in de hogere delen van Zuid-Limburg wellicht + 4 C. Er staat een zwakke tot matige oostenwind.
Temperatuur. 0 tot + 4 C (Z-Limburg). Wind: O. 2-4 Bft.

DONDERDAG. Weinig verandering in het rustige weerbeeld, met in het noorden wolkenvelden en in het zuiden van Nederland en in Belgie veel zon. In de nacht lichte tot matige vorst, overdag iets boven nul. In de hogere delen van Limburg en Belgie een stuk zachter mat maxima tot + 5 C. Er staat slechts een zwakke oosten tot zuidoostenwind.
Temperatuur. Dag: + 1 tot + 5 C. Nacht: -1 tot -6 C.

VRIJDAG.
Waarschijnlijk wordt het op vrijdag door een naar zuidoost draaiende wind ook in het noorden helder. In de nacht nog steeds lichte tot matige vorst, overdag wederom + 1 tot + 5 C.
Temperatuur. Dag: + 1 tot + 5 C. Nacht: -1 tot -6 C. ZO. -> Z. 2-4 Bft.

ZATERDAG.
Weinig verandering in het rustige weerbeeld, met een afwisseling van wolkenvelden en brede opklaringen. Meest zwakke tot matige zuidelijke wind. In de nacht meest lichte, misschien nog plaatselijk matige vorst. Overdag 2 tot 6 C.
Temperatuur. Dag: + 2 tot + 6 C. Nacht: -1 tot -5 C. Wind: Z. 2-4 Bft.

ZONDAG. Wolkenvelden, maar ook af en toe zon. In de nacht lichte vorst, overdag 2 C in het oosten en maximaal 6 C in het westen bij een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind.
Temperatuur. Dag: + 2 tot + 6 C. Nacht: -3 tot + 2 C (aan zee).

VOLGENDE WEEK. Waarschijnlijk wisselvalliger en stijgende temperaturen. Eerst nog een zwakke tot matige zuidelijke wind, later toenemende wind uit het westen.

[Volgende weerpraatje: donderdag 20 december]

Lees ook:Licht winters
Lees ook:Meer bewolking en opnieuw zachter
Lees ook:In het weekend kouder
Lees ook:Vrij warm lenteweer, na zondag koeler
Lees ook:Nog geen lenteweer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.