Vandaag regen, morgen zonneschijn

De Benelux ligt nog steeds op de grens van zachte lucht in onze omgeving en koelere lucht te noorden van de lage landen. Een langgerekt front markeert de overgang en ligt nu boven Noord-Nederland. Het regent er flink door. Vanuit Ierland nadert een laag dat in het front is ontstaan. Dit laag zorgt in de loop van de dag voor een intensivering van de regen in het noorden en mogelijk midden van Nederland.

Komende nacht zakt het laag met het bijbehorende front naar het zuidoosten weg en stroomt de koelere, maar ook drogere lucht de Benelux binnen. Hierdoor kunnen we morgen genieten van de zon en een droge dag bij temperaturen die meer richting normale waarden gaan voor midden januari. De rug van hoge druk die ons de droge dag bezorgt trekt woensdag alweer naar het oosten weg en maakt de weg vrij voor een warmtefront van alweer een volgende oceaandepressie. Vanuit het westen gaat het licht regenen. Donderdag bevinden we ons weer in de zachte lucht, waarna een koufront zorgt voor regen en afkoeling op vrijdag. In het weekeinde volgt dan weer een warmtefront met zachte lucht en zo gaat het spelletje gewoon door. Van winterweer is dan ook geen sprake en lijkt het waarschijnlijk dat ook februari een zachte start gaat maken.

MAANDAG. Vandaag is het bewolkt en valt er vooral in de noordelijke helft van Nederland zeer veel regen. Plaatselijk kan 20 tot zelfs 50 mm regen vallen. Aan de einde van de middag gaat het vanuit het westen ook elders wat harder regenen, maar niet zo extreem als in het noorden. Een matige tot krachtige zuidwestenwind, in het noorden minder wind. Temperaturen rond 10 C, maar in het noorden ongeveer 7 C. In het uiterste noordoosten wellicht in de loop van de dag nog wat lager.
Temperatuur: 7 (noorden) tot 10 C. Wind: ZW. 4-6 Bft.

DINSDAG. In de nacht naar dinsdag trekt de regen naar het zuidoosten weg. Overdag is het eindelijk droog en komt zowaar de zon breeduit tevoorschijn. En dat is op enkele plaatsen al weer een tijd geleden. De temperatuur daalt in de nanacht in het oosten nog naar zo'n 2 C. Overdag is het ongeveer 7 C, in het noordoosten wat lager en in West-Belgie wat hoger. Meest matige tot boven open wateren vrij krachtige noordwestenwind, die in de avond naar zuidwest draait.
Temperatuur: 7 C. Wind: NW. -> ZW. 3-5 Bft.

WOENSDAG. In de nacht opklaringen en in het oosten nog temperaturen die dalen tot rond het vriespunt. In de loop van de nacht neemt vanuit het westen de bewolking toe en gaat het licht regenen of motregen. In de ochtend gaat het ook in het oosten weer motregenen. De rest van de dag staat weer in het teken van motregen en lichte regen. In het oosten is het met 5 C nog vrij koud – hoewel dit een normale temperatuur is voor de tijd van het jaar – in het westen 8 C. Een matige tot aan de kust vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind.
Temperatuur: 5 tot 8 C. Wind: ZW. 4-6 Bft.

DONDERDAG. Overdag bewolkt, wellicht naar het zuiden toe een enkele opklaringen. Plaatselijk wat lichte regen. In de avond vanuit het noordwesten perioden met regen. Het wordt weer zacht met circa 9 C.
Temperatuur: 9 C. Wind: ZW. 3-5 Bft.

VRIJDAG. In de nacht en ochtend enkele opklaringen en temperaturen dalend tot 2 C. In de middag meer bewolking en kans op een buitje. Weer wat minder zacht met 5 C in het oosten tot 8 C in het westen.
Temperatuur: 5 tot 8 C. Wind: NW. -> ZW. 4-6 Bft.

WEEKEINDE. Veel bewolking, druilerig en zacht. In het noorden veel wind.
Temperatuur: 9 C. Wind: NW. / W. 4-8 Bft.

[Volgende weerpraatje: dinsdag 23 januari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Afnemende regen, wel nog zacht
Lees ook:Veel regen en veel wind
Lees ook:Zacht, nat en veel wind
Lees ook:Na vandaag meer zon en droog
Lees ook:Storm en zaterdag sneeuwkansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.