Einde van het carnavalswintertje

Het is gedaan met de plaatselijke sneeuwpret. Vandaag passeert er vanuit het westen een zwak koufront, behorend bij een depressie ten noorden van Schotland. Door hogedrukwerking ten oosten van ons neemt de activiteit van het front vandaag verder af en komt het slechts tot wat lichte regen. In de middag wordt het droog en klaart het op. Morgen hebben we te maken met achtereenvolgend een warmte- en koufront van een laag dat over Schotland naar Scandinavie trekt. Het is de gehele dag regenachtig met een stevige zuidwestenwind.

Vanaf woensdag neemt de hogedrukinvloed vanuit het zuiden toe en lijken we langdurig onder invloed te komen van hogedruk in onze omgeving. De exacte positie van het hoog is nog onduidelijk. Volgens het GFS-model wordt het hoog opgeslokt door een uitloper van een Russisch hoog en blijven we onder de uitloper van deze hogedrukgigant liggen, zonder dat het overigens kouder wordt. Daarvoor is de stroming te zwak. Het model van ECMWF handhaaft een hogedrukgebied boven onze omgeving. In beide gevallen wordt het dus droog en is de zon veel te zien. In het weekeinde kan er mist onstaan, mits de lucht voldoende tot stilstand komt. Het wordt bijna lente-achtig zacht met maxima op vrijdag tot 13 C, in het weekeinde iets lager.

MAANDAG. Het is bewolkt en hier en daar valt er wat regen. In de middag droger en ook een enkele opklaring. Matige tot vrij krachtige, aan de noordkust krachtige, naar zuidwest draaiende wind. Het is zacht met circa 8 C.
Temperatuur: 8 C. Wind: ZW. 3-6 Bft.

DINSDAG. Bewolkt en regenachtig. Er waait een vrij krachtige tot aan de kust krachtige of harde zuidzuidwestenwind. Met 10 C is het zeer zacht.
Temperatuur: 10 C. Wind: ZZW. 5-7 Bft.

WOENSDAG. In de nacht nog regenachtig. In de ochtend trekt de regen naar het oosten weg. In de middag wordt het droog en klaart het vanuit het westen op. Er waait een matige tot aan de kust krachtige van zuidwest naar noordwest draaiende wind.
Temperatuur: 8 C. Wind: ZW. -> NW. 4-6 Bft.

DONDERDAG. Vooral in het noorden meer bewolking en kans op een bui. Naar het zuiden toe droger en af en toe zon. Het wordt 7 C in het noordoosten tot 10 C in Wst-Belgie. Een in het zuiden matige en in het noorden vrij krachtige tot krachtige van zuid naar zuidwest draaiende wind.
Temperatuur: 7 tot 10 C. Wind: Z. -> ZW. 3-6 Bft.

VRIJDAG. Af en toe zon en droog. Lente-achtig zacht met temperaturen tot 13 C.
Temperatuur: 11 tot 13 C. Wind: ZW. 3-5 Bft.

WEEKEINDE. Rustig weer met in de nacht naar zondag en zondagochtend kans op mist. Overdag af en toe zon en droog. Zeer zacht met maxima rond 11 C.
Temperatuur: 11 C. Wind: ZW. 3-5 Bft

[Volgende weerpraatje: dinsdag 5 februari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Overgang naar zacht en droog weer
Lees ook:Wisselvallig, ook mooie dagen
Lees ook:Wisselvallig, zacht en onstuimig
Lees ook:Lange tijd wisselvallig en zacht
Lees ook:Wisselvallig en zacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.