Verandering op komst

Het weer gaat veranderen. We komen langdurig onder invloed van hogedruk, waarbij het in de nachten licht kan vriezen. Overdag is het eerst nog rond 10 C, maar volgende week wordt het overdag wat kouder. Tevens neemt de kans op mist toe.

 

Vandaag en morgen liggen we onder invloed van een hogedrukgebied, met een kern boven de Alpen. Een zwak warmtefront, behorend bij een oceaandepressie, schampt nog het noorden van Nederland. Regen valt er waarschijnlijk niet meer uit, maar naar het noorden toe neemt wel de bewolking toe. In het weekeinde schuift de kern naar het noordoosten en fuseert met een uitloper van een Russisch hoog, die tot over onze omgeving reikt. Begin volgende week lijkt zich boven onze omgeving of boven Scandinavie een nieuw zelfstandig hoog te vormen. Hierdoor blijft het rustig hogedrukweer met in de nachten lichte vorst en overdag maxima dalend naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar: zo rond 5 C.

DONDERDAG. Het is afgelopen nacht in het midden van Nederland nog behoorlijk koud geworden. Soesterberg noteerde zelfs een minimumtemperatuur van -3,2 C. Aan de grond vroor het matig: -5,1 C. Vandaag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. In het noorden is vandaag de meeste bewolking aanwezig, in het zuiden is de zon het vaakst te zien. In het uiterste noorden zou er wat lichte regen kunnen vallen. Het wordt circa 8 C. Er waait een matige tot aan de kusten en boven open wateren vrij krachtige zuidwesten wind.
Temperatuur: 8 C. Wind: ZW. 3-5 Bft.

VRIJDAG. Perioden met zon en droog. Er is een kleine kans op mist in de vroege ochtend, maar die lost snel weer op. Waarschijnlijk alleen in het zuidoosten nog kans op een graadje vorst. Overdag zeer zacht met maxima rond 10 C. De wind krimpt van zuidwest naar zuidoost en is zwak tot matig, aan de kust en boven open wateren vrij krachtig.
Temperatuur: 10 C. Wind: ZW. -> ZO. 2-5 Bft.

ZATERDAG. Zonnige perioden en droog. In de ochtend kans op mist, die echter snel oplost. In de nacht minima in het binnenland rond of net boven nul. Overdag rond 10 C. Meest zwakke tot matige zuidoostenwind.
Temperatuur: 10 C. Wind: ZO. 2-4 Bft.

ZONDAG. In de heldere nacht staat er weinig wind en kan het plaatselijk licht vriezen. In de nanacht en vroege ochtend kan zich mist vormen. Waarschijnlijk lost deze mist overal in de loop van de ochtend weer op. Zwakke naar oost draaiende wind.
Temperatuur. Dag: 9 C. Nacht: -2 tot +2 C. Wind: ZO. 2-3 Bft.

VOLGENDE WEEK. Droog en veel zon. In de nacht en ochtend kans op mist. In de nachten op uitgebreide schaal lichte vorst. Overdag daalt de temperatuur van 9 C op maandag naar 5 C in de loop van de week. Er staat maar weinig wind uit oostelijke richtingen.
Temperatuur. Nacht: -3 tot +2 C. Dag: 9 -> 5 C. Wind: ZO. / O. 2-3 Bft.

[Volgende weerpraat: vrijdag 8 februari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Zonnig met koude nachten
Lees ook:Weekeinde koud en wisselvallig
Lees ook:Winter geeft zich niet makkelijk gewonnen!
Lees ook:Meer bewolking en kouder
Lees ook:Langzaam kouder, mistkansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.