Zaterdag lente, volgende week guur en koud

De Benelux ligt op de grens van enkele lagedrukgebieden ten noorden van ons, hogedruk in het zuiden en een lagedrukgebied ten westen van Ierland. Ook liggen er her en der nog wat zwakke storingen. In de loop van de dag krijgt Belgie en mogelijk ook Zuid-Nederland langdurig te maken met een langgerekt front behorend bij een depressie ten westen van Ierland. Dit front markeert de overgang naar zeer zachte tot zelfs warme lucht boven Frankrijk. Hier kan het zaterdag 20 tot 23 C worden.

Het front ligt evenwijdig aan de hoogtestroming en blijft daardoor lange tijd boven Belgie slepen. Dit resulteert aldaar in veel bewolking en periodiek lichte regen. Op zaterdag wint de zachte lucht tijdelijk wat terrein naar Nederland en stijgt het kwik in Belgie mogelijk naar 16 C en in Nederland naar 12 tot 15 C (zuiden). Vanaf zondag wordt de zachte lucht verdreven en schakelen we over op een veel kouder weertype onder regiem van een hogedrukgebied in de regio IJsland / Schotland en lagedruk boven Scandinavie. Er stroomt dan met een noordwestelijke tot noorderlijke stroming polaire lucht naar ons toe. Er kunnen enkele maartse buien vallen en in de nachten kan het licht vriezen. Ook op de lange termijn lijkt het koud en guur te blijven.

DONDERDAG. De dag start met af en toe zon en slechts een enkele bui. In de middag neemt vanuit het westen de bewolking toe en in de avond kunnen er in het noorden enkele buien vallen. In Belgie gaat het licht regenen. Temperaturen van 8 C in het noorden tot 12 C in West-Belgie. De wind draait van west naar zuidwest en zwakt af naar matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig aan de kust en boven open wateren.
Temperatuur: 8 tot 12 C. Wind: W. -> ZW. 4-6 Bft.

(Nederland) (Belgie) VRIJDAG. In de nacht vallen er in het noorden nog enkele buien en in Belgie regent het licht. Overdag schijnt in Nederland af en toe de zon en blijft het nagenoeg overal droog. In Belgie en Zuid-Limburg is het echter bewolkt en valt er af en toe lichte regen. Vrij zacht met maxima rond 11 C. Er waait een zwakke tot matige westenwind.
Temperatuur: 11 C. Wind: W. 2-4 Bft.

ZATERDAG. Veel bewolking, slechts een enkele opklaring en overdag kans op een buitje of wat lichte regen. In de avond vanuit het westen meer regen. Zeer zacht met maxima tussen 12 C in het noorden en 15 C in het zuiden van Nederland en in Belgie. Zwakke tot matige oostelijke tot zuidoostelijke wind.
Temperatuur: 12 tot 15 C. Wind: ZO./O. 2-4 Bft.

ZONDAG. In de nacht en ochtend veel bewolking en flink wat buien. In de namiddag droger en een enkele opklaring. Een stuk koeler dan op zaterdag met maxima tussen 7 en 10 C. Er waait in de ochtend en middag in Nederland een matige, tot aan de kust krachtige of even zelfs harde noordoostenwind. In Belgie is de wind zuidwestelijk en minder sterk.
Temperatuur: 7 tot 10 C. Wind: NO. / ZW. 3-7 Bft.

VOLGENDE WEEK. Kouder met enkele maartse buien. Ook flinke droge perioden met af en toe zon. In de Ardennen en het Sauerland valt mogelijk sneeuw en vormt zich een vers sneeuwdek(je). Temperaturen overdag meest rond 7 C. In de nachten kans op lichte vorst.

Lees ook:Wisselvallig maar wel warmer
Lees ook:Weekeinde koud en wisselvallig
Lees ook:Volgende week kouder!
Lees ook:Weekeinde stormkans, volgende week guur
Lees ook:Licht wisselvallig en 10 graden

Eén reactie op “Zaterdag lente, volgende week guur en koud

  1. Jan

    Nou zoals het er nu voor staat dan krijgen we in het weekend te maken met sneeuwbuien. Ik wacht lekker even af voordat ik daarover ga oordelen. Het is immers al vaker niet uitgekomen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.