Corbijn houdt vol: superstorm komend weekend

De Britse astrofysicus en weersvoorspeller Piers Corbyn houdt vol dat Nederland en een deel van België dit weekend getroffen worden door een superstorm. Zijn Finse collega Hagelstam weet het voor 90 procent zeker. De kaarten zeggen echter iets anders.

Volgens de Brit Piers Corbyn zou een superstorm met windsnelheden die ver boven orkaankracht uitstijgen tussen 24 en 27 november over een groot deel van West-Europa razen. De weerkundige meent dat een storm met windkracht 9 ons land en Nederland zal aandoen.

Corbyn voorspelt met 85 procent zekerheid dat de storm windsnelheden van meer dan 120 kilometer per uur zal halen. 'In het meest extreme geval wordt het een storm met snelheden van 160 tot mogelijk zelfs 210 kilometer per uur. We krijgen dan hoe dan ook te maken met een zeer zware storm met orkaankracht', houdt hij vol.

Hoe de Britse wetenschapper dit allemaal weet? Door zijn studie van de zonnewind. Bij zijn berekeningen hecht hij een grote voorspellende waarde aan de zonnewind, de stroom geladen deeltjes die de zon voortdurend de ruimte instuurt. Die deeltjes worden ook richting de aarde gestuurd, maar de meeste wetenschappers zijn het erover eens dat het magnetisch veld van onze planeet het grootste deel van die deeltjes om de aardbol heen buigt.

Corbyn is het niet eens met deze theorie. Hij meent dat de geladen deeltjes een grote invloed hebben op het weer op aarde. Of de man het bij het rechte eind heeft, zullen we het komende weekend merken.

Ik blijf het een lachwekkende vertoning vinden, zeker nu de kaarten voor komend weekend eenduidig zijn. Er komt geen superstorm, wel een krachtige noordwestelijke stroming. Gezien zijn volhardende toon zal hij dit wel als zijn 'superstorm' beschouwen, maar zo kennen we er nog wel een paar dit jaar.

Bron: nieuwsblad.be

Lees ook:De beste weerman en Corbyn bij Kassa
Lees ook:Corbyn: wees voorbereid op een zware kerststorm
Lees ook:Uitslag Poll: superstorm ja of nee?
Lees ook:Opvallend veel aandacht voor weersverwachting
Lees ook:Kassa feliciteert RTLWeer

11 reacties op “Corbijn houdt vol: superstorm komend weekend

  1. Koen

    Roel,

    Vind jij het een belachelijke vertoning? Waar haal je het recht om iemand die op zijn gebied een vooraanstaad wetenschapper is af te breken en belachelijk te maken? Heb jij soms de pretentie om te zeggen dat jij alles weet en nooit iets van een ander kan aannemen? Ik weet 1 ding: de natuur kan op alle tijden en onverwacht toeslagen en nog niet alle mysteries zijn opgelost.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    @Koen, met datlaatste ben ik het helemaal met je eens. Ik volg de discussie al een tijdje en sta open voor nieuwe inzichten, ook van hem. Ik kan namelijk ook niet verder dan zeg een week vooruitzien. Alleen is het merkwaardig dat deze persoon dit blijft roepen terwijl de modellen binnen de betrouwbare termijn komen en niets wijst op een dergelijk fenomeen. Ik wil hem niet belachelijk maken, ik constateer het alleen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. suzanne

    of het nou waar is of niet…
    ik ben postbode en word er zeker niet vrolijk van :P :D

      /   Beantwoorden  / 
  4. thomas

    Ik weet ZEKER dat die orkaan (want zo heet een dergelijk fenomeen) zal uitblijven , deze man praat gewoon onzin en zaat paniek.
    Want niets wijst erop dat we dit zulllen krijgen tussen 24 en 28 November.

      /   Beantwoorden  / 
  5. chris

    @Koen. Corbijn heeft zich zelf al belachelijk genoeg gemaakt, daar hoeft Roel niets meer voor te doen. De (extreme)voorspellingen die hij in het verleden heeft gedaan zijn bijna nooit uitgekomen. Van de 2 voorspellingen die hij heeft afgegeven voor eind oktober en 8-13 november zijn ook niet uitgekomen. Eind oktober is er helemaal geen storm gekomen en de storm van 8-13 november was lang niet zo sterk als hij voorspelde. Daarbij moet gezegd worden dat hij de 8-13 november storm pas eind oktober voorspelde, m.a.w. toen stond deze storm al op verschillende meteo-kaarten. Echter, de opmerking van Corbijn die echter de kroon spande was dat hij nu in één keer ook beweert dat hij de cycloon in bangladesh had voorspelt. Blijkbaar vond hij het in dit geval niet nodig om de bevolking van bangladesh ver van te voren te waarschuwen voor deze cycloon, wat hij wel deed met zijn voorspelling voor eind november in Nederland. Maar goed, weeronline kan vanaf morgen met 100 procent zekerheid zeggen of er wel of geen superstorm komt het komende weekend, dus dan kunnen we eindelijk een keer die luchtballon doorprikken. Hoewel, Corbijn kennende zal hij de voorspelling voor het komende weekend tot vrijdagavond volhouden. Vooralsnog ben ik het volledig eens met Roel, en wil ik nog een stapje verder gaan door Corbijn de charlatan volledig te bannen als er het komende weekend geen superstorm komt

      /   Beantwoorden  / 
  6. Manoman

    Dat er mensen zijn die echt geloofd hebben wat hij had voorspeld…

      /   Beantwoorden  / 
  7. JOhn

    “houdt vol dat Nederland en een deel van België dit weekend getroffen worden door een superstorm”

    Zo heeft Corbijn nooit iets gepubliceerd. Zijn voorspellingen zijn steeds voorzien geweest van geschatte kansen op bepaalde windsnelheden en daarbij was meest waarschijnlijke steeds minder dan superstorm. Bovendien heeft hij steeds aangegeven dat Nederland niet midden in pad van devoorspelde storm zou liggen.

    Ik begin dit hele gebeuren ondertussen vooral te zien als mooi voorbeeld van hoe het juist de media is die alles verdaait.
    Zorgwekkend wel want als zelfs zon goed leesbare voorspelling volkomen wordt vervormd in berichtgeving wil je niet weten wat er continue gebert bij complexere zaken.

      /   Beantwoorden  / 
  8. chris

    @John…Zie voorspelling hieronder.
    STORM WARNING!

    23th to 28th November. Storm/hurricane gusts of 145 to 210 kmh. Likely track (80% confident) of damage eastwards from the British Isles: Netherlands, Denmark, North Germany, South Sweden and parts of the Baltic countries and Finland. This storm unfolds on the 304th anniversary of the devastating tempest of 26th/27th November 1703 and has potential similarities to it, but is likely to be less extreme. Still, it is likely to cause breaches of sea defences in West & South British Isles and the Dutch, German and Danish coasts. We estimate the max gusts in some places in the Netherlands as follows: 85% risk for over 120 km/h; 33% risk for over 160 km/h; 15% risk for over 210 km/h.

    STORM WARNING UPDATE 21st November
    See details for the Netherlands and Belgium below

    The first storm wave is now showing on forecast maps for Friday 23rd/Sat 24th Nov. AS PREDICTED.
    The situation is also open for the second storm wave to follow.
    We repeat our warnings
    1. Standard meteorology will underestimate winds and rain even from 24hours ahead particularly for forecasts of weather in period 24th to 28th Nov.
    Our estimation of top gusts over 90mph very likely in the region of the storm track remains, with 100mph likely to be topped in exposed North sea/Island/and perhaps some headland parts.

    2. FORECAST USERS should note our projected storm tracks and short range information for estimating top gusts in their area. From 24 hours ahead standard meteorology will probably be reasonable about storm tracks but underestimate wind strength and rain.

    The core regions under threat in our long range forecast map for Storm wave 1 remain Scotland, parts of NE England and Central/South Norway and – to a lesser extent – North Denmark.

    Forecast Users in Holland and Belgium please note that they were never forecasted to be in the core storm track for storm wave 1 and will not be in it. (Wave 2 is likely to be more important in wind terms for Holland and Belgium). The main threat to Holland and the East/SouthEast coast of England from storm wave 1 (and probably also storm wave 2) will be the North Sea storm surge which will coincide with a series of exceptionally high tides – close to highest possible tides on and after 24th November. The Full Moon on 24th is also a lunar perigee full moon (i.e. closest to Earth) which makes the Moon look a little bigger and make it most effective at tide raising.

    Bij het eerste stukje kun je volgens mij heel mooi lezen dat Nederland op de route van de storm ligt, en dat er een 85% zekerheid is dat Nederland te maken krijgt met windstoten boven de 120km per uur lijkt mij toch dicht tegen een voorspelde superstorm. Let wel he john hier boven lees je de woorden van Corbijn himself, dus niet hoe de media de boel verdraait(tenminste dat denk jij). Het grappige is ook dat hij bij de update in één keer een compleet ander verhaal verteld van 2 waves en plotseling heeft hij het ook niet meer over een superstorm, maar moet Nederland gewoon uitkijken omdat het zaterdag volle maan is. Deze update maakt Corbijn volledig onbetrouwbaar denk ik. Corbijn manipuleert net zo lang de berichtgeving dat hij toch enigzins gelijk krijgt m.b.t. zijn voorspellingen. Het is dus een slimme man, die Corbijn, maar meer een slimme zakenman. Dus John, de media verdraaien zijn woorden niet, want die heb je de afgelopen weken gewoon kunnen nalezen op http://www.lowefo.com. Trouwens de laatste update van Corbijn is dat nu eind december de moeder aller stormen langskomt

      /   Beantwoorden  / 
  9. RIck

    Jah dat is waar Roel,
    Natuur blijft vreemde dingen doen.
    In de hele geschiedenis lachen mensen al om mensen zoals piers Corbijn, Maar als het echt gebeurd, houd iedereen zn b*k dicht.
    De weerplaatjes zeggen dit, zeggen dat.
    Maar weerplaatjes zeggen niet altijd alles.
    Dus sluit niets uit en wees op alles voorbereid.
    Beter 1 keer teveel voorbereid dan 1 keer te weinig.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Claire

    Wat is nou achteraf gezien jouw ‘oordeel’ over de superstorm? Het woei wel degelijk flink dit weekend (volgens mij veel meer dan 3-4 Bft), maar een superstorm was het zeker niet…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.