Temperatuur komende week: verwachting en afwijking

In onderstaand plaatje is de temperatuurverwachting voor de komende week weergegeven, en aan de hand daarvan de verwachte afwijking ten opzichte van 'normaal'.

 

 

Klik voor een uitvergroting. Het laatste plaatje spreekt boekdelen: de komende week staat voor vrijwel heel Europa in het teken van veel te zacht weer voor de tijd van het jaar. In Scandinavië en Noord-Rusland tot tegen de 10 graden te warm! Omdat de temperatuur gezien het jaargetijde beneden het vriespunt blijft uit dit zich niet in grote dooi. Je kunt je echter voorstellen dat dit in het voorjaar wel anders is, wanneer de 'normale' temperaturen slechts iets beneden het vriespunt liggen.

Wat weinig mensen daarnaast beseffen is dat 2007 waarschijnlijk het warmste jaar ooit wordt. Als je rekening houd met het feit dat de zomer en de herfst volstrekt normaal verliepen, dan maakt dat nog maar eens pijnlijk duidelijk hoe extreem warm de afgelopen winter (06-07) en lente (in het bijzonder april) wel niet waren. Bovendien heeft het merendeel van de bevolking nog het idee dat we een slechte zomer hebben gehad, terwijl de metingen iets anders zeggen.

Ook opmerkelijk is dat juli 2006-juni 2007 ronduit spectaculair was qua warmte. De gemiddelde temperatuur over die periode bedroeg 12.7°, terwijl deze van 1902 t/m 2006 nooit buiten de 7.4-11.2° marge is uitgekomen (resp. in 1962/1963 en 1999/2000). Zie in deze afbeelding de vijfde kolom van rechts. We zijn nu eenmaal snel gewend aan het 'nieuwe' klimaat.

Lees ook:In april al meer vorst dan in heel januari
Lees ook:Heel Europa aan de zachte kant
Lees ook:Noordpoolijs herstelt maar langzaam
Lees ook:SRRC: Aarde beduidend kouder na 2012
Lees ook:Winterverwachtingen weer de mist in

2 reacties op “Temperatuur komende week: verwachting en afwijking

  1. Roy

    2007 wordt het warmste jaar sinds de weer metingen zijn begonnen…men weet dus helemaal niet of 2007 het warmste jaar ooit is.

    Het is bovendien nog altijd niet omonstotelijk bewezen dat het weer verandert door menselijk toedoen (dat betekent naar mijn mening overigens niet dat milieuvervuiling niet hard moet worden aangepakt).

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Heb je gelijk in, het woord ‘ooit’ is misschien wat ongelukkig gekozen. Ik zeg trouwens niks over de oorzaak.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.