Noordpoolijs herstelt maar langzaam

Het ijs boven de Noordpool herstelt maar het gaat tergend langzaam. Onderstaand plaatje laat dit mooi zien (klik voor een vergroting)

De zwarte lijn laat de jaarlijkse gang van het noordpoolijs zien in miljoenen vierkante kilometers. Je ziet deze variëren van het hoogtepunt in maart naar een jaarlijks dieptepunt in september. Ook in 2007 zie je het ijs vanaf september weer aangroeien.

Beneden zie je aan de rode lijn de afwijking ten opzichte van normaal (gemiddelde 1979-2000). Vooral deze lijn maakt dus duidelijk dat het ijsoppervlak zowel 's zomers als 's winters beneden het gemiddelde ligt. Tot juni dit jaar bedroeg de negatieve afwijking rond 1 mln. km2, in juni versnelde de afsmelting naar 2 mln. en inmiddels zitten we al 3 mln. km2 onder de norm.

Dus hoewel het ijs zich herstelt, de negatieve afwijking ten opzichte van 'normaal' zet nog steeds door. Als deze trend zich doorzet verwacht ik dat er rond 2015 al geen zomerijs meer ligt op de noordpool. Dat is sneller dan welk scenario ook waar het IPCC rekening mee hield.

Bron: Cryosphere Today

Lees ook:Temperatuur komende week: verwachting en afwijking
Lees ook:Oktober in poolgebied meer dan 15 graden te warm
Lees ook:Temperatuurafwijking (december) 2007
Lees ook:Heel Europa aan de zachte kant
Lees ook:Temperatuurafwijking wereldwijd: september 2007

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.