Oktober in poolgebied meer dan 15 graden te warm

Bij ons verliep oktober qua temperatuur ongeveer normaal, maar in het Noordpoolgebied waren de oktobertemperaturen hoger dan 'ooit', vooral aan de Pacifische kant van de Noordpool. Zie figuur 1.


Figuur 1: Oktober 2007, temperatuur op 2 meter hoogte + afwijkingen t.o.v. 1971-2000 (klik voor vergroting)
 

De hoge temperaturen hebben alles te maken met de enorme negatieve afwijking in het zeeijsoppervlak, waarvan je nu dus de terugkoppeling ziet op de temperatuur. Een dergelijke temperatuurafwijking op zo'n grote schaal is in oktober nog niet eerder in de reeks vanaf 1948 voorgekomen. Dat zien we als we door de overige oktoberkaarten bladeren die te vinden zijn op nlweer.com (site is een aanrader!).


Figuur 2: Oktober 2007, luchtdruk op zeeniveau (lijnen) en 500-hPa hoogte (kleuren) + afwijkingen t.o.v. 1971-2000 (klik voor vergroting)

In figuur 2 is rechts de afwijking in de luchtdruk op zeeniveau te zien (contouren), samen met de afwijking van de 500-hPa hoogte (kleuren). Vooral boven de Zuidelijke Noordzee was de luchtdruk hoger dan normaal (meer dan 10 hPa), maar ook boven het westen van Rusland. De enorme temperatuurafwijking in het Noordpoolgebied is tekenend voor de terugkoppeling van het gesmolten zeeijs op de luchttemperatuur.

Bron: nlweer.com

Lees ook:Temperatuurafwijking oktober 2007
Lees ook:Noordpoolijs herstelt maar langzaam
Lees ook:Wolkenlijn: rara wat is dit?
Lees ook:Broeikaseffect slaat hard toe
Lees ook:Extreem veel tornado’s in de VS

2 reacties op “Oktober in poolgebied meer dan 15 graden te warm

  1. Claire

    Enig idee wat kan dit dan betekenen voor de verdere veranderingen in ons klimaat de komende tijd?

      /   Beantwoorden  / 
  2. roelbekerom

    Dat blijft natuurlijk een beetje koffiedik kijken. Nu zie je de afsmelt vooral aan de andere kant van de Noordpool. Als het ijs ook aan ‘onze’ kant sneller afsmelt en de temperaturen stijgen verder, dan zal Europa waarschijnlijk steeds later met winters weer te maken kunnen krijgen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.