Spanning loopt op op weerfora


Het zal de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk niet opvallen, maar sinds een paar dagen is het op de weerfora een onrust van jewelste. De weermodellen toveren op de lange termijn namelijk de ene na de andere winterse variant uit de hoed!

Onderwerpen als EC12-thread: Droomrun in aanmaak *PIC*, GFS 12z: Niet slecht! en GFS Ens 00Z wederom ontnuchterend wisselen elkaar in snel tempo af. Ik heb het over de fora van Weerwoord en Weeronline waarop lezers de verschillende weermodellen analyseren. Op beide fora wisselen weer- (lees: winter-) fanaten met elkaar van gedachten over de op stapel staande weersverandering.

Want dat er een einde komt aan het winderige natte weer, daar is iedereen inmiddels van overtuigd. Of het uitmondt in een ouderwetse winterperiode is echter nog zeer twijfelachtig. Maar dromen mag, en zeker in het UGKB! Het wat?? Het UGKB, wat staat voor Ultra GlasKugel Bereich. Een door de Duitsers bedachte term voor de verre onzekere toekomst vanaf een dag of 7, m.a.w. een blik in de weerkundige glazen bol. Officiële weerdiensten houden zich verre van dit gebied, maar de weerfora varen er wel bij. En soms komt het daadwerkelijk uit. Vandaar dat menig weeramateur een weersverandering eerder in de smiezen heeft dan het KNMI in het normale weerbericht vertelt.

Niet zelden leidt het echter ook tot een 'Jantje lacht, Jantje huilt' stemming op het forum. De afbeelding hiernaast is ooit door één van de leden van Weerwoord gemaakt, en symboliseert precies wat er op het forum gebeurt. Het GFS-model genereert liefst 4 keer per dag nieuwe weerkaarten (de 00z, 06z, 12z en 18z-run), en niet zelden zijn de uitkomsten tegengesteld. De ene run tovert GFS een droomkaart tevoorschijn terwijl de volgende run een zachte westcirculatie laat zien. 

Dagelijks is het rond de klok van 8.00, 12.00, en tussen 18.00 en 21.00 uur in ieder geval een drukte van jewelste. Dan komen de nieuwe berekeningen binnen van de verschillende weermodellen. Neem gerust een kijkje!

Straks zal ik ook inhoudelijk ingaan op de winterkansen voor volgende week.

Lees ook:Verandering op komst
Lees ook:Zware sneeuwval in Midden-Oosten
Lees ook:Zwaarste sneeuwval in decennia zorgt voor chaos
Lees ook:Al Gore roept op tot dooronderhandelen
Lees ook:Bijzonder satellietbeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.