Weerpraat 5 nov.: overgang naar onstuimig herfstweer

Algemene beschouwing
Tussen een hogedrukgebied boven Engeland en een van de Shetland eilanden naar Scandinavie trekkende depressie stroomt met een noordwestenwind de komende 24 uur koelere lucht naar ons land. De begrenzing wordt gevormd door een koufront met regen dat de Benelux vanavond en vannacht vanuit het noordwesten passeert. In grote lijnen blijft de komende week de luchtdruk laag boven Scandinavie en IJsland en hoog ten zuidwesten van Engeland. Woensdag passeert vanuit het noordwesten een warmtefront, waarna we t/m donderdag in zachtere lucht verblijven. In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag hebben we te maken met een diepe depressie boven de Oostzee. Achter een koufront met buien stroomt op vrijdag veel koudere lucht de Benelux binnen. Dat gaat gepaard met veel wind. Op de Wadden kan het mogelijk enige tijd stormen uit het noordwesten. Het kwik daalt naar circa 7 C overdag. Ook in het weekeinde lijkt het wisselvallig, koel en winderig te blijven. Volop herfstweer dus.

MAANDAG. In de vroege ochtend nog veel bewolking en een enkele bui, later vanuit het westen enkele opklaringen. In de namiddag vanuit het noordwesten regen, die in de avond vrij snel naar het zuidoosten trekt. De zuidwestenwind neemt in de avond aan de kust en boven open water toe tot krachtig uit het zuidwesten.
Temperatuur: 11 C. Wind: ZW. 3-6 Bft.

DINSDAG. Veel bewolking, slechts enkele opklaringen en tevens enkele buien. Vooral aan de Nederlandse kust een harde noordwestenwind. Koeler met maxima rond 9 C.
Temperatuur: 9 C. Wind: NW. 3-7 Bft.

WOENSDAG. Veel bewolking en vanuit het noorden enige tijd regen. Veel wind met een boven land vrij krachtige en in het noorden en noordwesten mogelijk een stormachtige westenwind.
Temperatuur: 11 tot 13 C. Wind: W. 4-8 Bft.

DONDERDAG. Veel bewolking en plaatselijk lichte regen. In de avond toenemende westenwind.
Temperatuur: 12 C. Wind: W. 3-7 Bft.

VRIJDAG. Wisselend bewolkt en enkele buien. Met een stevige noordwestenwind wordt koudere lucht aangevoerd, waarin het overdag nog maar 7 tot 9 C wordt. In het noorden is de wind stormachtig, op de Wadden kan het wellicht tot een noordwesterstorm komen.
Temperatuur: 7 tot 9 C. Wind: NW. 4-9 (Wadden) Bft.

WEEKEINDE. Wisselend bewolkt en buien of regen. Verder een vrij krachtige tot harde noordwestenwind en koel met maxima rond 7 C.
Temperatuur: 7 C. Wind: NW. 4-7 Bft.

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Weerpraat 7 nov.: nat, onstuimig en later kouder
Lees ook:Veel wind, regen en kouder
Lees ook:Onstuimig en kouder
Lees ook:Wisselvallig, ook mooie dagen
Lees ook:Storm en zaterdag sneeuwkansen

2 reacties op “Weerpraat 5 nov.: overgang naar onstuimig herfstweer

  1. roelbekerom

    Weercollega, ik ken hem van een weerforum.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.