Onstuimig en kouder

Vandaag passeert er een koufront van een depressie boven Scandinavie met regen. Achter het koufront klaart het vanmiddag vanuit het noordwesten fel op. Morgen krijgen we te maken met de fronten van een uitdiepende depressie die van Schotland naar Scandinavie trekt. De wind kan daarbij aan de noord- en noordwestkust aantrekken tot stormkracht, mogelijk zelfs zware storm.

Bovendien regent het de gehele dag. De temperaturen liggen rond de normale waarde van 5 C. Vrijdagnacht trekt de regen naar het zuiden weg en in de avond kunnen er vanuit het noordwesten enkele winterse buien vallen doordat de bovenlucht flink afkoelt. Op zaterdag nog enkele winterse buien, maar op zondag is het al bijna overal weer droog en kan het in de nacht licht vriezen. Vanaf maandag keert de zuidwestcirculatie weer terug en schiet de temperatuur weer omhoog richting 10 C. Van winterweer is voorlopig dan ook geen sprake.

DONDERDAG. In de nacht opklaringen en in het binnenland daalt de temperatuur naar rond het vriespunt. In de loop van de nacht neemt de bewolking toe en gaat het vanuit het westen regenen. Pas in de middag bereikt de regen het oosten. De temperatuur stijgt daar langzaam naar 4 C in de avond. In het westen wordt het 7 C. De wind neemt fors toe: aan de westkust tot stormkracht uit het zuidwesten. Aan de noordwest- en noordkust wellicht zelfs zware storm. Daarnaast treden er in het binnenland zware windstoten op met maximum snelheden tot 100 km/hr.
Temperatuur: 4 tot 7 C. Wind: ZW. 5-10 Bft.

VRIJDAG. De regen trekt in de nacht langzaam naar het zuiden weg. Overdag wisselend bewolkt en slechts en enkele bui. In de avond vanuit het noordwesten meer buien, mogelijk met een winterse lading. Aan de noordkust nog steeds een storm uit het zuidwesten.
Temperatuur: 5 C. Wind: ZW. 3-10 (Noordkust) Bft.

ZATERDAG. Wisselend bewolkt en enkele winterse buien. Tijdens een bui temperaturen rond het vriespunt. Tussen de buien door 3 C. Matige tot aan de kust vrij krachtige tot krachtige noordwesten tot later zuidwestenwind.
Temperatuur. Nacht: +1 tot +4 C. Dag: +5 C. Wind: NW. -> ZW. 3-6 Bft.

ZONDAG. In de nacht lichte vorst. Overdag wisselend bewolkt en slechts een enkele bui bij circa 3 C. Er waait een matige tot aan zee krachtige zuidoostenwind.
Temperatuur. Nacht: +2 tot -4 C. Dag: +3 C. Wind: ZO. 3-6 Bft.

VOLGENDE WEEK. Wisselvallig en temperatuur stijgend naar 10 C.
Temperatuur: 10 C. Wind: ZW. 3-8 Bft.

[Volgende weerpraatje: donderdag 31 januari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Storm en zaterdag sneeuwkansen
Lees ook:Zeer onstuimig en nat
Lees ook:Kouder met later winterse neerslag
Lees ook:Weerpraat 5 nov.: overgang naar onstuimig herfstweer
Lees ook:Weekeinde stormkans, volgende week guur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.