Winters weekend, daarna zachter

Vandaag is het nagenoeg droog en schijnt af en toe de zon. Vanavond en vannacht neemt vanuit het westen en noordwesten de kans op buien toe, op nadering van een buienstoring, behorend bij een laag boven Zuid-Scandinavie. Doordat de bovenlucht flink afkoelt kunnen de buien vergezeld gaan van hagel of natte sneeuw. Vannacht kan er ook droge sneeuw vallen.

 

Morgen trekken de winterse buien naar het oosten weg en wordt het vanuit het westen droger en klaart het breeduit op. Zondag is het droog, met veel zon door een hogedrukgebied dat onder ons langs naar Midden-Europa trekt. Maandag volgen dan alweer de fronten van een nieuwe oceaandepressie. Met een zuidwestelijke stroming wordt het dan weer zachter en loopt de temperatuur de volgende week weer op naar 10 C. Zo lijkt ook februari op dezelfde zachte voet verder te gaan als januari.

VRIJDAG. Er zijn vandaag brede opklaringen, maar in het zuidoosten van Nederland, in Oost-Belgie en Noord-Nederland is er meer bewolking. Er kan een enkele bui vallen. In de late avond neemt vanuit het noordwesten en westen de kans op buien toe, die vergezeld kunnen gaan van hagel of natte sneeuw. Aan de noordkust en op de Wadden staat nog steeds een stormachtige zuidwestenwind, naar het zuiden toe wordt de wind steeds minder.
Temperatuur: 5 tot 7 C. Wind: ZW. 4-8 Bft (Noordkust)Bft.

ZATERDAG. In de nacht vallen er winterse buien bij temperaturen die in een stevige bui dalen tot rond het vriespunt. Morgen trekken de buien in ochtend naar het oosten weg. In het noorden en oosten van Nederland duurt dat nog tot in de middag. Elders wordt het al eerder droog en breekt de zon door. In de middag ook in het noorden en oosten af en toe zon. Temperaturen tussen 4 C in het oosten en 6 C in het westen. Er waait een matige tot aan de kust vrij krachtige tot krachtige van noordwest naar zuidwest draaiende wind.
Temperatuur: 4 tot 6 C. Wind: NW. -> ZW. 3-6 Bft.

ZONDAG. In de nacht in het binnenland lichte vorst. Overdag opklaringen, maar in de loop van de dag uit het westen toenemende bewolking. Het blijft droog en met 4 C is het vrij koud. Er waait een matige tot vrij krachtige en aan de zee krachtige zuidoostenwind, waardoor het voor de carnavalvierders buiten onaangenaam koud aanvoelt.
Temperatuur. Nacht: +2 tot -2 C. Dag: +4 C. Wind: ZO. 3-6 Bft.

VOLGENDE WEEK. Wisselvallig en temperatuur stijgend naar 10 C. Stevige zuidwestenwind.
Temperatuur: 10 C. Wind: ZW. 3-8 Bft.

[Volgende weerpraatje: maandag 4 februari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Wisselvallig en langzaam zachter
Lees ook:Onweersbuien beëindigen zomerweer
Lees ook:In het weekend kouder
Lees ook:Overgang naar zacht en droog weer
Lees ook:Winterse trekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.