Koud in Nederland, maar boven ons niet!

Vanochtend waren Volkel en Maastricht de koudste KNMI-stations met -5,5C en -5,1C. Desondanks verwachtten sommige weerinstituten op wat uitgebreidere schaal matige vorst afgelopen nacht. Dat zat er dus niet in, en voorlopig wordt die kans ook niet veel groter.

Inmiddels zit tussen 290 en 1000m hoogte namelijk een ruim 700m dikke laag met temperaturen tussen +6.0 en +7.6° (op 398m hoogte)! De vorstlaag is maar 200m dik. Omdat ons landje zo laag ligt vallen wij in de koude laag, koude lucht is eenmaal zwaarder dan warme lucht. Maar er hoeft maar een beetje wind te komen om de warmere lucht boven ons te laten mengen met de kou waar we nu inzitten.

Gisternacht was de vorstlaag nog zo'n 370 meter dik en was de warme laag boven ons slechts rond de +3°. We mogen onze handjes dus dichtknijpen met de temperaturen die we nog weten te halen 's nachts. Nu maar hopen dat het heel, heel rustig blijft en de koude laag nog even blijft plakken. Dat komt het eventuele schaatsijs komend weekend in ieder geval ten goede.

Lees ook:Oktober in poolgebied meer dan 15 graden te warm
Lees ook:Nog even winters
Lees ook:Volop sneeuw in Athene
Lees ook:Zomers weekeinde
Lees ook:IJs smelt afgelopen tien jaar steeds sneller op Antarctica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.