Lente-achtig weekend

Een langgerekte gordel van hogedruk strekt zich uit van de Azoren naar Zuidoost-Europa. In de noordelijke regionen is de luchtdruk laag. De Benelux ligt op de grens. Vandaag passeert de uitloper van een koufront, dat vooral in de noordelijke helft van Nederland voor lichte regen zorgt. Doordat de drukverschillen toenemen trekt de zuidwestenwind aan de kust aan tot hard.

In het weekeinde profiteren we van hernieuwde hogedrukimpulsen boven midden- en later zuidoost-Europa. Het is dan nagenoeg droog met af en toe zon. Met een zuidwestelijke wind wordt zachte lucht aangevoerd. Volgende week lijken oceaandepressies wat meer vat te krijgen op ons weer. In de loop van volgende week komen we waarschijnlijk in polaire lucht terecht, waarbij het kwik weer gaat dalen.

VRIJDAG. Na een zachte nacht met minima tussen 7 en 9 C, is het overdag bewolkt en kan er wat motregen vallen. In het noorden kan het periodiek licht regenen. Het wordt circa 10 C. Er waait een matige en aan de kust en boven open wateren een krachtige tot harde zuidwestenwind.
Temperatuur: 10 C. Wind: ZW. 4-7 Bft.

WEEKEINDE. Veel bewolking, maar ook enkele opklaringen. Vooral in Zuid-Nederland en Belgie is de kans op zon groot. Nagenoeg overal droog. Zeer zacht met maxima op zaterdag in het zuiden tot 13 en op zondag tot 15 of zelfs 16 C. Meest matige tot vrij krachtige zuidwestelijke tot zuidelijke wind. Temperatuur: 11 tot 15 C. Wind: ZW./Z. 3-5 Bft.

VOLGENDE WEEK. Wisselvallig en temperaturen dalend naar circa 8 C. Wind meest tussen zuid en west en matig tot vrij krachtig. Later in de week meer wind.
Temperatuur: 8 C. Wind: Z./W. 3-8 Bft.

[Volgende weerpraat: maandag 25 februari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Zacht en grauw
Lees ook:Minder zon maar wel zachter
Lees ook:Winters weekend, daarna zachter
Lees ook:Vanaf woensdag guur
Lees ook:Zaterdag lente, volgende week guur en koud

Eén reactie op “Lente-achtig weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.