200 miljoen Chinezen gestrand!

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen. Naar schatting 200 miljoen reizigers, hoofdzakelijk studenten en arbeiders in de grote steden en industriegebieden, zijn gestrand op trein- en busstations en op de wegen naar hun bestemmingen als gevolg van langdurige sneeuwstormen in centraal, oostelijk en zuidwestelijk China.

Stel je voor dat heel Nederland op kerstavond vaststaat in het verkeer en niet op tijd thuis kan zijn voor de feestdagen. Dat is wel wat nu in China gebeurt. NRC meldt vandaag het volgende:

In zeventien provincies heerst het koudste winterweer in vijftig jaar. Het valt uitgerekend samen met de viering van het Chinese nieuwjaar, het familiefeest bij uitstek. Migrantenarbeiders zien dan voor het eerst in het jaar vrouw en kind weer, studenten in de steden aan de oostkust gaan massaal naar hun ouderlijk huis in de provincies. Een oproep van de autoriteiten om dit jaar te breken met deze traditie werd genegeerd.

Als gevolg van de aanhoudende sneeuwstormen is het openbaar vervoer over de weg stilgezet. In de centraal gelegen bergprovincies zijn wegen afgesloten en treinen kunnen niet rijden wegens stroomuitval. Doordat de kolenaanvoer via het spoor en over de weg stagneert zijn elektriciteitscentrales in de provincies Guandong, Hubei en Jiangzi stilgelegd. Miljoenen Chinezen zitten niet alleen in de kou, maar ook zonder stromend water.

Het dodental is tot nu toe relatief laag: vijftig mensen stierven tijdens het noodweer, onder wie 24 inzittenden van een bus die in een ravijn stortte. Premier Wen Jiabao bood in het openbaar zijn persoonlijke excuses aan voor de problemen als gevolg van het slechte weer. Hij heeft meer dan een miljoen soldaten ingezet voor de hulpverlening.

De Chinese media, die doorgaans terughoudend berichten over natuurrampen en de problemen waarmee de nationale en lokale autoriteiten kampen, doen op welhaast Amerikaanse wijze verslag van de ergste winter van deze eeuw, zoals een verslaggever van het populaire Hunan-TV vanochtend zei. (nrc.nl)

Lees ook:Hoe meer CO2 uitstoot, hoe kouder
Lees ook:Zware sneeuwval in China
Lees ook:KNMI: zeldzaam barre winter in China
Lees ook:Wateroverlast Australië houdt voorlopig aan
Lees ook:Zware sneeuwval in Midden-Oosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.