Categorie: "Verwachtingen"

Zomers weekeinde

De scheiding tussen warme lucht boven inmiddels een groot deel van Nederland en koelere lucht boven Frankijk ligt vandaag van noordwest naar zuidoost over Belgie. Deze scheiding wordt gevormd door een occlusie waarop in Zuid- en West-Belgie nog buiige regen valt. Nabij de occlusie kunnen in de onstabiele lucht ook enkele buien vallen, mogelijk met onweer, vooral in Zuidwest-Nederland en Belgie. De temperaturen lopen uiteen van 16 C in een regenachtig West-Belgie tot 26 C in het binnenland van Nederland.

Wisselvallig, wat minder warm

Boven het vaste land van Europa zien we diverse vlakke lagedrukgebieden. Deze ontstaan op de grens van zeer warme lucht boven Oost-Europa en minder warme lucht boven West- en Zuidwest-Europa. Een occlusie van een vlak laag boven Noord-Frankrijk trekt vanavond en vannacht met mogelijk zware onweersbuien over de Benelux naar het noorden. Voor die tijd kunnen er in de onstabiele lucht al warmte-onweders ontstaan, met de nadruk op het oosten.

Buiig en vrij warm tot warm

Boven Duitsland bevindt zich een thermisch lagedrukgebied en dat lijkt daar ook het komende weekeinde te blijven liggen. In het laag ontstaan vooral in de avond, nacht en ochtend onweersbuien en soms zelfs grote onweerscomplexen (MCS genoemd). Deze trekken met een zwakke zuidoostelijke hoogtestroming naar de Benelux.

(Onweers)buien en 20-26 graden

Een laag boven Bretagne trekt vandaag naar Engeland. Het bijbehorende koufront schuift vanuit het zuidwesten vandaag over de Benelux naar het noordoosten. Voor het front uit vallen er in de onstabiele en warme lucht enkele buien. Op het koufront zelf worden vooral in het midden-, oosten- en noorden van Nederland vanmiddag enkele flinke buien verwacht. Door een rug van hogedruk van Scandinavie naar de Balkan komt het front boven Duitsland tot stilstand en keert het morgen als warmtefront weer terug.

Wisselend bewolkt, vanaf zondag buien

Een uitloper van een hogedrukgebied tussen Groenland en Scandinavie zorgt bij ons voor rustig en vrij warm weer. Boven Midden-Europa komen echter uigestrekte wolkenvelden voor en die reiken ook tot Belgie en Nederland. Vooral de zuidelijke regio's hebben daar last van, maar deels lost de bewolking ook weer op. veel zon. Met een oosten- tot noordoostenwind wordt langzaam wat warmere lucht aangevoerd, waarin het kwik overdag oploopt naar 20 C, richting zaterdag zelfs 23 C.

Zonnige weer keert terug

Een uitloper van een hogedrukgebied tussen Groenland en Scandinavie zorgt bij ons voor veel zon. Met een oosten- tot noordoostenwind wordt langzaam wat warmere lucht aangevoerd, waarin het kwik overdag oploopt naar 20 C, richting zaterdag zelfs 24 C. Het is niet uitgesproken zonnig, doordat er toch wat vocht in de bovenlucht zit, waardoor er gemakkelijk stapelwolken ontstaan.

Warmer, maar ook veel wolken

Een uitloper van een Groenlandhoog zorgt bij ons voor veel zon. De bovenluchten zijn vrij koud, waardoor het ondanks de zon niet veel warmer wordt dan 17 C. Tot het weekeinde zien we tussen Noorwegen en Groenland een krachtig hoog liggen, dat bij ons voor een noordoosten- tot oostenwind zorgt die gaandeweg de week wat warmere lucht gaat aanvoeren. Wel gaat de bewolking toenemen, maar het blijft droog.

Vanaf zondag droger, 18C

Boven Frankrijk en Spanje liggen diverse thermische lagedrukgebieden. Boven het midden van Nederland ligt een occlusie, waaruit het aldaar regent. De regenband lost vandaag langzaam op, maar in de onstabiele lucht ten zuiden van de occlusie kunnen aldaar weer nieuwe buien ontstaan. Morgen zakt de occlusie weer naar het zuiden en komt er vanuit het noorden een koufront Nederland in.

Onweersbuien beëindigen zomerweer

Gisteren markeerden de eerste onweersbuien in Belgie, Zuid-, Midden- en Oost-Nederland al de overgang naar een koeler en wisselvalliger weertype. Vandaag ligt er een vore van lagedruk over het zuidoostelijke deel van de Benelux. Vooral in Belgie, Zuid-, Oost- en Midden-Nederland kunnen op die vore zware buien ontstaan.

Vanuit het zuiden buien, later koeler

Het droge en zonnige zomerweer gaat langzaam plaatsmaken voor een wat wisselvalliger weertype met wat lagere temperaturen. Vandaag neemt de onstabiliteit vooral in Belgie en Zuid-Nederland toe door het inschuiven van een thermisch laagje vanuit Frankrijk. Plaatselijk kunnen er regen- of onweersbuien ontstaan. Op donderdag ligt het laagje nog steeds boven het zuidelijk deel van de Benelux en nadert tevens vanuit het zuiden een occlusie. Zuidelijk van deze occlusie ligt koelere lucht boven Frankrijk.