Zomers weekeinde

De scheiding tussen warme lucht boven inmiddels een groot deel van Nederland en koelere lucht boven Frankijk ligt vandaag van noordwest naar zuidoost over Belgie. Deze scheiding wordt gevormd door een occlusie waarop in Zuid- en West-Belgie nog buiige regen valt. Nabij de occlusie kunnen in de onstabiele lucht ook enkele buien vallen, mogelijk met onweer, vooral in Zuidwest-Nederland en Belgie. De temperaturen lopen uiteen van 16 C in een regenachtig West-Belgie tot 26 C in het binnenland van Nederland.

Op zaterdag ligt de occlusie boven Noordwest-Frankrijk en lost op door uitbreiding van het Azorenhoog naar Engeland. Het is bij ons zomers met af en toe zon en maxima tussen 22 en 26 C. Begin volgende week komen we verder onder invloed van het Azorenhoog dat opschuift richting Engeland. Met een noordwestelijke wind wordt dan wat minder warme lucht aangevoerd, maar het blijft aangenaam. In de loop van volgende week geven de modellen aan dat de noordwestelijke wind gaat toenemen door het afzakken van een koudeput boven Scandinavie naar het zuiden. Het is nog niet duidelijk of de hogedruk ten zuidwesten van Ierland krachtig genoeg is om de buien in onze omgeving te onderdrukken. In ieder geval wordt het in de loop van volgende week koeler met maxima tussen 16 C vlak een zee en 20 C in het binnenland.

(Belgie, ZW-NL) / . VRIJDAG. Vandaag ligt de scheidingslijn tussen warme lucht boven het oosten en noorden van Nederland en koelere lucht boven Frankrijk, over Belgie. Met name in Belgie en Zuidwest-Nederland kan nog buiige regen vallen. Elders is er af en toe zon en blijft het droog. Zwakke tot matige noordoosten- tot oostenwind en maximaal 23 tot 26 C, maar in West-Belgie en Zeeland een zwakke noordwestenwind en 16 tot 18 C.
Temperatuur: 16/18 tot 26 C. Wind: NW./NO. 2-4 Bft.

ZATERDAG. Perioden met zon, maar in Belgie meer bewolking en kans op wat regen of een bui. Later in de middag ook in Nederland een kleine kans op een warmte-onweder. In het binnenland bij een zwakke oostenwind maximaal 25 tot 27 C. In het westen bij een zwakke tot matige noordwestenwind koeler met maxima rond 20 C, op het strand nog lager. In West-Belgie in bewolkte gebieden slechts 16 C, elders nog 20 C.
Temperatuur: 16/20 tot 26 C. Wind: O./NW. 2-4 Bft.

ZONDAG. AF en toe zon en droog. Bij een zwakke tot matige noordwestenwind wordt het 20 C in het westen en 25 C in het binnenland. Op het strand rond 18 C.
Temperatuur: 20 tot 25 C. Wind: NW. 2-4 Bft.

VOLGENDE WEEK. Begin volgende week waarschijnlijk droog en bij een zwakke tot matige naar noordwest draaiende wind wat minder warm bij 18 tot 23 C. Later in de week toenemende kans op buien en bij een aantrekkende noordwestenwind verdere afkoeling.

In samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Buiig en vrij warm tot warm
Lees ook:Wisselvallig, wat minder warm
Lees ook:Vanuit het zuiden buien, later koeler
Lees ook:Onweersbuien beëindigen zomerweer
Lees ook:Wisselend bewolkt, vanaf zondag buien

2 reacties op “Zomers weekeinde

  1. Pedro

    Misschien tijd voor een nieuw stuk weer-nieuws :-D ?

      /   Beantwoorden  / 
  2. banks offshore

    Zeewater aan kust is top, maar weer is flop Volgens metingen van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) blijft de kwaliteit van ons zeewater stijgen. Het grote probleem is echter dat we er niet van kunnen genieten want het weer in België blijft op de kwakkeltoer.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.