Categorie: "Opwarming aarde"

Nieuwe klimaatcampagne Al Gore

Al Gore wil dat Amerikanen bij de regering aandringen op een grotere reductie van broeikasgassen. Daarom lanceert hij morgen een klimaatcampagne zo meldt The Washington Post. Of het iets uithaalt is de vraag want de Amerikanen zijn toch vooral met andere dingen bezig.

if (typeof(et_ord)==’undefined’) et_ord=Math.floor(Math.random()*10000000000000000);
if (typeof(et_tile)==’undefined’) et_tile=1;
document.write(”);

Januari wereldwijd geen topper

Hoe warm was het afgelopen maand wereldwijd? Dankzij La Nina, die wereldwijd gemiddeld voor een afkoeling zorgt, is de afgelopen maand voor het eerst sinds lange tijd geen topper in warmste maanden. Hieronder de kaart met de voorlopige temperatuursafwijkingen voor januari 2008. Bron: GISTEMP/GISS/NASA

Middellandse Zee al 8 cm gestegen

Aan de Spaanse costa's is het peil van de Middellandse Zee in de afgelopen vijftig jaar met 8 centimeter gestegen. Als die tendens zich voorzet, kan het waterpeil in de periode tot 2050 met nog eens 25 tot 30 centimeter stijgen.

 

Al Gore roept op tot dooronderhandelen

Al Gore heeft de wereldklimaatconferentie op Bali opgeroepen, desnoods zónder de Verenigde Staten een akkoord te sluiten. Volgens Gore is het de schuld van de Verenigde Staten dat de onderhandelingen op Bali moeizaam verlopen.

Gore tijdens zijn toespraak in Bali (Foto: AP)

Klimaatverandering goed voor arbeidsmarkt

De kosten die klimaatverandering met zich meebrengt, kunnen worden opgelost door miljoenen 'groene banen' te creëren. Dat zei de chef van het VN-milieuprogramma UNEP Achim Steiner donderdag in Kenia, terwijl afgevaardigden op de klimaattop in Bali zich opmaakten voor een belangrijke vergadering over klimaatverandering.

Klimaatconferentie is ‘buigen of barsten’

De internationale klimaatbesprekingen op Bali, die 3 december beginnen, zijn cruciaal om de planeet te behoeden voor de verwoestende effecten van de klimaatverandering, zegt Yvo de Boer, hoofd van het VN-Klimaatbureau (UNFCCC).

Op Bali wordt het “buigen of barsten”, zegt de UNFCCC-baas uit Nederland. Het wordt steeds duidelijker dat het niet meer gaat om wetenschap die zich alleen baseert op modellen, maar wetenschap waarbij de modellen bevestigd worden door wat om ons heen zichtbaar is. Lees verder…

Temperatuurverandering op Antarctica

Onlangs is NASA erin geslaagd ook voor Antarctica (het continent boven de Zuidpool) de temperatuurverandering in kaart te brengen. Lange tijd bleek dit vrijwel ondoenlijk. Deze kaart laat nu de temperatuurtrend zien tussen 1981 en 2007. Ook hier nemen we een opwarming waar.