Weg met valse weeralarmen…

Vandaag was in het nieuws dat het CDA het aantal valse weeralarmen omlaag wil brengen. Het weerbureau van de staat, het KNMI, moet eerst andere weerbureaus gaan raadplegen voordat het deze ernstige waarschuwing afgeeft. Maar welke weeralarmen hebben we nu eigenlijk al gehad?

Dat heeft Tweede Kamerlid Joop Atsma maandag gezegd. Volgens Atsma loopt de economie bij elke vals weeralarm een schade op van minstens tientallen miljoenen euro. Bovendien zijn mensen bij elke valse waarschuwing minder geneigd om een volgend alarm voor storm, sneeuw of gladheid serieus te nemen. Volgens Atsma bleken dit jaar drie van de vijf weeralarmen van het KNMI niet te klopppen.

Hij wil daarom dat het KNMI met commerciële weerbureaus als Meteo Consult en Piet Paulusma gaat overleggen. Alleen als deskundigen van verschillende weerinstituten het eens zijn, moet vervolgens een weeralarm worden afgegeven. Volgens Atsma waren de commerciële voorspellers het destijds niet eens met de waarschuwingen die vals bleken te zijn.

Het zou goed zijn om eerst de criteria onder de loep te nemen voordat iemand, zeker een politicus, hierover uitspraken doet. Van de andere kant, bij veel weeralarmen bestaat wel degelijk het gevaar dat mensen een alarm niet meer serieus nemen!

Voor de volledigheid heb ik alle weeralarmen sinds 2001 op een rijtje gezet:

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op maandag 1 januari 2001, om 05:48 uur.Bericht nummer: 5
IJZEL: GLAD OP GROTE SCHAAL
In het midden, noorden en oosten van het land is het door IJzelof Sneeuw plaatselijk glad. Elders in het land is de kans opgladheid verdwenen. Met name in het uiterste oosten van hetland kan de gladheid tot in de ochtend aanhouden.
Update: 09.00 uur of eerder indien nodig.
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op zondag 4 februari 2001, om 12:02 uurBericht nummer: 2
IJzel: glad op grote schaal Ten noorden van de lijn Haarlem – Apeldoorn – Winterwijk komt extreme gladheid voor door IJZEL en SNEEUW. Dit betekent dat in grote delen van de provincies Noord Holland, Flevoland, Gelderland en Overijssel grote verkeersoverlast is ontstaan. Ten noorden van de lijn Alkmaar – Lelystad – Enschede sneeuwt het. De intensiteit van de sneeuwval neemt de komende uren toe. Vooral in de provincies Drente, Friesland, Groningen, Flevoland en de kop van Noord Holland moet vanavond met een sneeuwdek van 10 tot 20 cm rekening worden gehouden. Schade, aan vooral dennenbomen, kan aanzienlijk zijn door het gewicht van sneeuw of ijzel.Update: het volgende bericht wordt uiterlijk 14 uur lokale tijd verzonden

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op zaterdag 15 december 2001, om 09.49 uurBericht nummer: 3
IJZEL: GLAD OP GROTE SCHAAL
Ten noorden van de lijn Rotterdam – Enschede is het plaatselijk glad door ijzel. Tegen het einde van de ochtend komt er geleidelijk enige verbetering in de situatie.
Update: 12 uur lt.
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op maandag 17 december 2001, om 09.24 uurBericht nummer: 4
IJZEL: GLAD OP GROTE SCHAAL
In het hele land, met uitzondering van de kuststrook, is het op uitgebreide schaal glad. In het noorden door opvriezing en elders door ijzel. Aan het eind van de ochtend verdwijnt de gladheid van het noorden uit, maar in het zuidoosten duurt de gladheid voort tot in de middag.
Update: 11:30 lt.
Bron: KNMI, De Bilt

VoorwaarschuwingOpgesteld door het KNMI op woensdag 26 december 2001, om 20.44 uurBericht nummer: 2
Zware sneeuw:grote overlast
In de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, en Overijssel is het op veel plaatsen door sneeuwval GLAD.
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op vrijdag 28 december 2001, om 10.34 uurBericht nummer: 1
Zeer zware windstoten: grote schade mogelijk
In het hele land kunnen bij buien zeer zware windstoten voorkomen, in de kustprovincies en rond het IJsselmeer tot rond 120 km/uur, verder landinwaarts rond 100 km/uur. Aan de kust staat een westerstorm, windkracht 9. Vanavond neemt de wind geleidelijk af.
Bron: KNMI, De Bilt

VoorwaarschuwingOpgesteld door het KNMI op maandag 25 februari 2002, om 17.06 uurBericht nummer: 1
Zware storm aan de kust met kans op zeer zware windstoten in het binnenland
Morgen (dinsdag 26 feb 2002) bereikt in de ochtend een diepe depressie de Noordzee. Het bijbehorende stormveld veroorzaakt naar verwachting een zware zuidwesterstorm langs de kust. Boven land bestaat kans op zeer zware windstoten, tot mogelijk 120km/h.
Update: Vanavond 23.00 lt
Bron: KNMI, De Bilt

Voorwaarschuwing voor extreem weerOpgesteld door het KNMI op zaterdag 26 oktober 2002, om 11.32 uurBericht nummer: 1
Zware storm aan de kust met kans op zeer zware windstoten in het binnenland
Zondagmiddag en zondagavond bestaat in de kustgebieden kans op een ZWARE ZUIDWESTERSTORM (windkracht 10), boven land kunnen dan ZEER ZWARE WINDSTOTEN voorkomen van meer dan 100 km/u.Update: Uiterlijk 1800 Lokale tijd
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op zondag 15 december 2002, om 21.12 uurBericht nummer: 12
IJzel: glad op grote schaal
Noord van de lijn Zaandam-Harderwijk-Almelo blijft het langdurig glad door ijzel, vooral op lokale wegen, bruggen enviaducten. Vannacht blijft deze lijn vrijwel stationair, in de ochtend schuift ze naar het noordoosten en in de loop van demiddag wordt alleen in Groningen en de kop van Drente nog gladheid verwacht.
Update: 03:00
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op zondag 22 december 2002, om 08.32 uurBericht nummer: 4
IJzel: glad op grote schaal
In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder moet het verkeer rekening houden met gladheiddoor ijzel. In Groningen kan de gladheid tot in de middag aanhouden.
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op maandag 13 januari 2003, om 02.50 uurBericht nummer: 4
IJzel: glad op grote schaal
Ten zuiden van de lijn Breda – Apeldoorn – Enschede kan vannacht door regenval op een bevroren ondergrond gladheidontstaan. In het zuidoosten van het land moet er ook rekening worden gehouden met gladheid door sneeuwval.
Update: 06.00 uur
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op zondag 21 december 2003, om 07.46 uurBericht nummer: 2
Zeer zware windstoten: grote schade mogelijk
In de loop van de ochtend en vanmiddag worden in het noorden en oosten van het land zeer zware windstoten (tot 110 km/u), overeenkomend met kracht 11, verwacht.
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op zondag 4 januari 2004, om 06.13 uurBericht nummer: 4
IJzel: glad op grote schaal
In het hele land komt ijzel met gevaaarlijke gladheid voor, aan de westkust en geleidelijk ook verder landinwaarts zorgt de dooi voor afnemende problemen.
Update: 09.00
Bron: KNMI, De Bilt
Update: 03:00

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op woensdag 28 januari 2004, om 15.41 uurBericht nummer: 3
ZWARE SNEEUW: GROTE OVERLAST
Over de Noordzee trekt een actief sneeuwgebied zuidoostwaarts. Deze actieve sneeuwbuien bereiken rond 1700 uur het noorden van het land. De voorste begrenzing wordt tegen 1900 uur langs de lijn Schiphol – Assen verwacht. Rond 2100 uur ligt deze grens op de lijn Breda – Den Bosch.
Update: 18.30 uur
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op zaterdag 31 januari 2004, om 23.53 uurBericht nummer: 2
ZEER ZWARE WINDSTOTEN: GROTE SCHADE MOGELIJK
In het gehele land komen zeer zware windstoten voor, met snelheden tot ongeveer 110 km/uur. Er is daarbij groot gevaar voor rondvliegende objecten en ook het verkeer ondervindt ernstige hinder. De tweede helft van de nacht neemt de wind geleidelijk af.
Update: 02.00
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op zondag 20 maart 2004, om 18:57 uurBericht nummer: 2
ZEER ZWARE WINDSTOTEN: GROTE SCHADE MOGELIJK
Langs de kust staat er een zuidwesterstorm, windkracht 9. In de westelijke kustprovincies en rond het IJsselmeer komen er ZEER ZWARE WINDSTOTEN voor, overeenkomend met windkracht 12 (tot 120 km/u). Vanavond kunnen er ook elders nog zeer zware windstoten voorkomen. Grote schade op uitgebreide schaal mogelijk; gevaar door rondvliegende objecten; zeer gevaarlijk voor het verkeer met name voor fietsers, bromfietsers, vrachtauto's, auto's met aanhanger en caravans. In de loop van de nacht nemen de gemiddelde windsnelheid en de windstoten in kracht af.
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op woensdag 23 juni 2004, om 13.48 uurBericht nummer: 3
ZEER ZWARE WINDSTOTEN: GROTE SCHADE MOGELIJK
Opgesteld door het KNMI op woensdag 23 juni 2004, om 13:48 uur.Vanmiddag trekt een stormdepressie vanuit Engeland naar het midden van de Noordzee. Aan de kust neemt de wind de komende uren toe tot stormkracht (9 bft) en in het binnenland dient men, het eerst in het zuidwesten, rekening te houden met ZEER ZWARE windstoten (110-120 km/uur). Tot middernacht moet met deze condities rekening worden gehouden. Zeer gevaarlijk voor het verkeer met name voor fietsers, bromfietsers, motorrijders, vrachtauto's, auto's met aanhanger en caravans, levensgevaarlijk voor watersporters. Bovendien grote schade mogelijk door rondvliegende objecten.
Update: 20.00 lt
Bron: KNMI, De Bilt

WEERALARM Opgesteld door het KNMI op zaterdag 17 juli 2004, om 18.20 uurBericht nummer: 2
Zwaar onweer: gevaarlijk en grote overlast
Een gebied met zware onweersbuien boven het zuidwesten van het land trekt in noordoostelijke richting met een snelheid van 50 km/uur. Tijdens de buien is er kans op hagel en (zeer) zware windstoten en lokaal wateroverlast. Tegen middernacht verlaten de buien het noordoosten van het land.Bron: KNMI, De Bilt

Weeralarm 8 januari 2005
30 januari 2006 – Opgesteld op zaterdag 8 januari 2005, om 05.38 uurBericht nummer: 1 Zeer zware windstoten: grote schade mogelijk
Vanmorgen krijgen we te maken met een zuidwesterstorm, in het noordelijk kustgebied mogelijk enige tijd een zware storm, windkracht 10. Bovendien moet vooral in de noordelijke helft van het land rekening gehouden worden met zeer zware windstoten tot ca. 120 km/uur.

Opgesteld op vrijdag 25 november 2005 om 04.58 uurBericht nummer: 3 ZEER ZWARE WINDSTOTEN: GROTE SCHADE MOGELIJK
Vanochtend kunnen in de westelijke kuststrook bij (winterse) buien zeer zware windstoten, tot ca. 110 km/uur, voorkomen.
De buien kunnen vergezeld gaan van hagel en (natte) sneeuw, in het kustgebied staat een westerstorm, kracht 9. Ook deze weersverschijnselen kunnen tot overlast aanleiding geven.

Opgesteld op vrijdag 25 november 2005 om 19.11 uurBericht nummer: 7
ZWARE SNEEUW: GROTE OVERLAST
In het zuiden van Gelderland, in Brabant en noord Limburg valt op veel plaatsen meer dan 3 cm sneeuw per uur met lokaal een sneeuwdek van meer dan 10 cm dik. De sneeuwzone verplaatst zich vanavond langzaam naar het zuiden en zorgt voor veel overlast. In het noordoosten vallen sneeuwbuien waar het verkeer ook hinder van ondervindt.Bron: KNMI, De Bilt

Weeralarm eind 2005 wederom voltreffer
Chaos op wegen blijft uit dankzij Weeralarm
02 januari 2006 – Het Weeralarm van 30 december 2005 was, net als 25 november 2005, een voltreffer. Nederland was ruim van tevoren gewaarschuwd voor sneeuw en ijzel op grote schaal. Donderdagochtend 29 december gaf het KNMI de voorwaarschuwing voor het Weeralarm uit.
Precies zoals verwacht viel vrijdag aan het begin van de middag in Zeeland de eerste sneeuw. Dit sneeuwgebied trok in noordoostelijke richting over het hele land, gevolgd door ijzel en later regen.

Weeralarm 31 oktober/ 1 november 2006: Zware storm/zeer zware windstoten
01 november 2006 – Opgesteld op dinsdag 31 oktober 2006 om 20.58 uur.
Bericht nummer: 3STORM MET NAME AAN DE KUST, IN HET BINNENLAND KANS OP (ZEER) ZWARE WINDSTOTEN: SCHADE MOGELIJK
Vannacht is er in het Waddengebied enkele uren kans op een zware noordwesterstorm, windkracht 10 met in de Provincies Groningen en Friesland mogelijk zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Elders in het land waait een harde noordwestenwind, waarbij met name ten noorden van de grote rivieren zware windstoten van ongeveer 80 km/uur kunnen voorkomen.
De wind neemt in de loop van de ochtend langzaam in kracht af.

Weeralarm 30/31 december 2006: Zeer zware windstoten
03 januari 2007 -
Opgesteld op zaterdag 30 december 2006 om 20.44 uurBericht nummer: 5
ZEER ZWARE WINDSTOTEN: GROTE SCHADE MOGELIJKDe komende uren moet er boven land rekening worden gehouden met ZEER ZWARE WINDSTOTEN tot 110 km per uur.
Langs de kust en op het noordelijk deel van het IJsselmeer staat de komende uren een zuidwesterstorm en is er een kleine kans op ZWARE STORM. Even na middernacht draait de wind naar west. Na 3 uur vannacht neemt de wind van het zuidwesten uit in kracht af.

Weeralarm 10 januari 2007: zeer zware windstoten
12 januari 2007 – Opgesteld op woensdag 10 januari 2007 om 22.24 uurBericht nummer: 2
ZEER ZWARE WINDSTOTEN: GROTE SCHADE MOGELIJK
Donderdag trekt in de loop van de ochtend een zuidwesterstorm, windkracht 9, langs de kust. Vooral rond het middaguur en voornamelijk in het westen van het land kunnen hierbij korte tijd zeer zware windstoten tot ongeveer 110 km/uur voorkomen waardoor schade kan ontstaan.

Weeralarm 17/18 januari 2007: Zware storm en zeer zware windstoten
19 januari 2007 -
Opgesteld op donderdag 18 januari 2007 om 12.52 uur
ZWARE STORM AAN DE KUST MET KANS OP ZEER ZWARE WINDSTOTEN IN HETBINNENLAND: SCHADE MOGELIJK
Tot in de avond moet men rekening houden met zeer zware windstoten van 110-130 km/uur. De windstoten kunnen verraderlijk zijn. Er staat tevens langs de kust een zware storm, kracht 10, zuidwest in de loop van de middag draaiend naar west.

Weeralarm 8 februari 2007: zware sneeuw
09 februari 2007 -
Opgesteld op donderdag 08 februari 2007 om 07.52 uur
Bericht nummer: 4
ZWARE SNEEUW: GROTE OVERLAST
Om 09.00 uur gaat het van het zuidwesten uit sneeuwen. Om 12.00 ligt de voorste begrenzing van de sneeuw op de lijn Haarlem-Enschede. Vanmiddag breidt de sneeuw zich verder naar het noorden uit. Er valt gemiddeld 5-10 cm.
Volgend bericht:
12.00 uur

Weeralarm 8 juni 2007: Zwaar onweer
03 augustus 2007 -
Opgesteld op vrijdag 08 juni 2007 om 17.58 uurZwaar onweer: gevaarlijk en grote overlast
Een groot onweerscomplex ligt momenteel op de lijn Maastricht – Tilburg
Haarlem en trekt vanavond langzaam verder noordwestwaarts. In de wijde omgeving van genoemde lijn zijn zeer veel blikseminslagen, er is kans op hagel en lokaal valt een grote hoeveelheid regen.

Lees ook:Gevaarlijk weer op komst!
Lees ook:KNMI: zeldzaam barre winter in China
Lees ook:Gevaarlijk weer: code 2 voor Nederland
Lees ook:Kouder met later winterse neerslag
Lees ook:Storm trekt spoor van verwoesting over Oostenrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.