De effecten van La Nina

In de meteorologie komt na een El Niño vaak een La Niña (wat het meisje in het Spaans betekent). Zo ook dit jaar; La Nina is aanstaande, maar wat is La Nina eigenlijk?

La Niña is fysisch gezien het tegengestelde effect van El Nino. Het warme water voor de kust van Peru wordt weggedreven en een koude stroom komt hiervoor in de plaats. Het warme oppervlaktewater verschuift naar Australië, verder dan in een ‘normaal’ jaar. Waardoor er meer regen valt in Azië en Amerika.

Omdat El Niño een sterker verschijnsel is dan La Niña, is het verband met het wereldweer bij El Niño altijd sterker gebleken. Tijdens een El Niño blijkt vooral rond de evenaar veel invloed te zijn. Droogte komt voor in Indonesië, Noord-Australië en de Filippijnen. Aan de kust van Zuid-Amerika en midden op de Stille Oceaan regen. Droogte komt ook voor in de Amazone en in zuidelijk Afrika. Oost Afrika heeft weer hevige regenval. Bij ons is de invloed van beide verschijnselen zeer beperkt, maar in Noord-Amerika ligt dat anders!

Rechts is de invloed op het Amerikaanse weer weergegeven van zowel El Nino als La Nina. Duidelijk te zien is dat El Nino door een strakke straalstroom de kans op een zachte winter flink vergroot.
Bij La Nina zie je een blokkerend hogedrukgebied verschijnen ten westen van Canada. Dit brengt een meer meanderende straalstroom met een toenemende kans op noordelijke winden in grote delen van Canada en de VS. Hier houdt men het komende half jaar dan ook rekening met een koude winter. We houden het in de gaten!

Lees ook:Ongewone hittegolf in West-Afrika
Lees ook:Later in de week nat en onstuimig
Lees ook:Januari wereldwijd geen topper
Lees ook:Extreem veel tornado’s in de VS
Lees ook:Koud in Nederland, maar boven ons niet!

2 reacties op “De effecten van La Nina

 1. claireboonstra

  Wat interessant om te lezen zeg! Had nooit begrepen wat het verschil tussen die twee was – maar nu snap ik het een stuk beter.

    /   Beantwoorden  / 
 2. laura

  ik ben nu in costa rica aande caribische kust. vandaag(op eerste kerstdag nota bene) is een groot deel van de zuidelijke caribische kust overstroomd, en ik ben verteld dat dat door la niña komt. hoe komt dat nou precies,en is dit heftiger dan andere jaren? ik heb huizen gezien die half onder water stonden, en hele bananenplantages. ten eerste heel erg, maar ten tweede kan ik me niet voorstellen dat dit een regelmatigheid is in deze mate.
  alvast bedankt.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.