Vee levert belangrijke bijdrage aan opwarming?

Aan de Gentse Universiteit vond afgelopen weekend de eerste studiedag over vleesconsumptie en milieu plaats, onder de naam "een ongemakkelijke biefstuk", een verwijzing naar de klimaatfilm "An inconvenient truth" van Al Gore.Volgens sommige klimaatwetenschappers is de veeteelt verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de totale broeikasuitstoot. De studiedag werd georganiseerd door EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) in het kader van de Week van de Smaak.

Wetenschappers kwamen aan het woord over de relatie tussen vlees en ethiek, de gevolgen van visconsumptie op de fauna en flora onder water en de stand van het onderzoek naar kunstvlees als milieuvriendelijk alternatief. Als een van de minder bekende implicaties van vleesproductie en -consumptie haalde EVA het verband met de opwarming van de aarde naar voren. Klimaatwetenschapper Peter Tom Jones verklaarde dat de veeteelt verantwoordelijk is voor 18 procent van de totale broeikasuitstoot.

Tobias Leenaert van EVA zegt hierover:

"Het aandeel van de vleesconsumptie staat daarmee op dezelfde hoogte als dat van de transportsector. De biefstuk op je bord zorgt op z'n eentje voor evenveel broeikasgassen als een ritje van 70 kilometer met een doorsnee auto. Tegelijkertijd werd er in België nog nooit zo veel vlees gegeten als vandaag. Het beperken van de vleesconsumptie zou dan ook een efficiënt middel kunnen zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde."

Bron: Het Laatste Nieuws

Als dit zo is zou de uitroeiing van bepaalde diersoorten dus weleens goed kunnen zijn voor het broeikaseffect!? Waar trekken we de grens…

Lees ook:Temperatuurafwijking wereldwijd: september 2007
Lees ook:Temperatuurverandering op Antarctica
Lees ook:Komeet scheert rakelings langs aarde
Lees ook:Temperatuurafwijking (december) 2007
Lees ook:Lenteweer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.