Zeer veel regen

De komende dagen gaat er veel regen vallen. Het Amerikaanse model GFS berekent tot zondagmorgen plaatselijk 50 tot 70 mm regen. Het is niet ondenkbeeldig dat er plaatselijk wateroverlast gaat ontstaan.

 

Oorzaak van dit waterballet is het ontstaan van talrijke randstoringen ten zuiden van een moederlaag dat in het zeegbied tussen IJsland en Noorwegen ligt. Vanmiddag passeert het koufront van het moederlaag met regen en later buien die gepaard kunnen gaan met windstoten. Morgenmiddag wordt het pas echt nat wanneer het front van een randstoring passeert. Omdat dit front evenwijdig aan de hoogtestroming ligt blijft het langdurig regenen. Bovendien zitten er knikjes in het front die weer voor extra neerslag kunnen zorgen. Pas op vrijdagmiddag verlaat de neerslag het zuidoosten van ons land.

Zaterdag arriveert er wederom een randstoring. De kern hiervan lijkt over Belgie te trekken, zodat de wind meer zuidoostelijk wordt. Hiermee wordt wat koelere lucht aangevoerd en komt het in de avond wederom te regen. Het weersverloop vanaf zondag is lastig te voorspellen omdat het in de omgeving van de Benelux wemelt van de storingen en hogedrukuitlopertjes. Meest waarschijnlijk lijkt het aanhoudend van het wisselvallige weertype met normale temperaturen. Op de lange termijn zien we enkele hogedrukontwikkelingen boven Scandinavie, maar of dit de aanzet is tot wat kouder weer in de tweede helft van december is nu nog twijfelachtig.

WOENSDAG. Veel bewolking, maar in de ochtend nog droog. Aan het eind van de ochtend trekt een regengebied vanuit het westen de Benelux binnen. Vanmiddag trekt de regen naar het oosten. Aan de westkust een tot stormachtig toenemende zuidwestenwind. Zacht weer met 11 C.
Temperatuur: 11 C. Wind: ZW. 4-8 Bft.

DONDERDAG. De dag begint in het oosten nog met enkele opklaringen. In de loop van de ochtend raakt het ook in het oosten bewolkt en gaat het vanuit het westen langdurig en soms ook intensief regenen. Tot vrijdagochtend kan er plaatselijk 40 tot 50 mm regen vallen. In de middag en avond aan de westkust een tot hard of stormachtige toenemende zuidwestenwind. Ook in het binnenland veel wind met kans op zware windstoten. De temperatuur stijgt van 8 C in de ochtend tot maar liefst 13 C in de avond.
Temperatuur: 8 C -> 13 C. Wind: ZW. 4-8 Bft.

VRIJDAG. In de nacht en ochtend veel regen, die in de middag langzaam naar het zuidoosten wegtrekt. In het westen kan het in de middag opklaren. In de nacht en ochtend zeer zacht met temperaturen rond 12 C, in de middag zakt het kwik naar circa 8 C bij een van zuidwest naar west draaiende wind.
Temperatuur: 12 C -> 8 C. Wind: ZW. -> W. 4-7 Bft.

ZATERDAG. Overdag enkele opklaringen en slechts een enkele bui, maar in de avond vanuit het zuidwesten wederom regen, mogelijk zelfs weer veel regen. Waarschijnlijk draait de wind naar het zuidoosten en wordt het niet veel warmer dan 6 C.
Temperatuur: 6 C. Wind: ZW. -> ZO. 4-8 Bft.

ZONDAG. Met wat geluk zien we de zon af en toe en blijft de neerslag beperkt tot een enkele bui.
Temperatuur: 6 C. Wind: veranderlijk: 3-6 Bft.

VOLGENDE WEEK. Aanhoudend wisselvallig met enkele buien, maar niet meer zo nat als de komende dagen. Er zijn zeker ook droge perioden met af en toe zon. De temperaturen bewegen zich rond de normaal van circa 6 tot 7 C. Er staat minder wind.
Temperatuur: 6 C. Wind: Veranderlijk 3-5 Bft.

[Morgen geen weerpraatje. Volgende weerpraatje: vrijdag 7 december]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Vandaag regen, morgen zonneschijn
Lees ook:Veel wind, regen en kouder
Lees ook:Afnemende regen, wel nog zacht
Lees ook:Zeer onstuimig en nat
Lees ook:Mogelijk langdurig regen in weekeinde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.