Piet Paulusma spreekt opnieuw over storm…

Het lijkt een gebed zonder einde. Dit las ik zojuist op Piet Paulusma's persoonlijke weblog:

Zondag storm(achtig)!
vrijdag, 23 november 2007

Zondag lijkt een stormdag te worden. Het ruige weer begint in de avond en nacht van zaterdag op zondag. Zaterdagavond regenachtig en in de eerste stormbuien met hagel. In de avond en nacht eerst een harde tot stormachtige zuidwest tot westenwind. Zondag overdag (middag en avond) toenemend in de kustgebieden stormkracht 9 uit noordwest tot noord en uitschieters tijdens buien in kracht 10 of 11!

IJsselmeer stormachtig, kracht 8 en in buien uitschieters in kracht 10! Landinwaarts staat een krachtige tot harde wind, maar ook daar kans op stormbuien. Zondag tijdens buien niet alleen kans op (zware) windstoten, maar ook op hagel en onweer. Maandag een afnemende wind. Als deze storm inderdaad doorzet komt er opnieuw veel water op de kust te staan.

Wat wil deze man nu? Hij was degene die Piers Corbijn in Nederland introduceerde door zijn verwachting te vertalen en op zijn website te publiceren. Op zich niks mis mee, maar het is nu wel duidelijk dat er geen superstorm komt. Hij weigert dit blijkbaar te accepteren. Piet probeert sinds afgelopen woensdag iedereen de schrik in de benen te jagen door toch weer met storm aan te komen en zelfs met windkracht 11 en 12 op de proppen te komen.

Ik vind het erg bezwaarlijk dat hij - door het grote publiek toch bekend en erkend als vakbekwaam weerman – blijft strooien met dit soort angstaanjagende verwachtingen. Het waait weleens vaker in Nederland. Bovendien, en dat vind ik het meest kwalijke, hij zou moeten weten dat windkracht 11 en 12 (zeer zware storm/orkaan) alleen mag worden toegepast op gemiddelde windsnelheden gedurende 10 minuten. Niet voor windstoten! Gebruik van de schaal van Beaufort op deze manier devalueert de waarde ervan. Het suggereert namelijk iets, wat er helemaal niet is.

In mijn ogen is angst de slechtste boodschap die je mensen kunt bijbrengen, of het nu om terrorisme gaat of om een superstorm. Angst verlamt, en creëert een vaak onterechte macht over burgers.

Lees ook:Volgende week winterse buien
Lees ook:Weg met valse weeralarmen…
Lees ook:Weekeinde stormkans, volgende week guur
Lees ook:Onstuimig en kouder
Lees ook:Storm en zaterdag sneeuwkansen

7 reacties op “Piet Paulusma spreekt opnieuw over storm…

  1. Dimitri

    Met een superstorm bedoelen ze dat de dijken kunnen breken (dat er risico’s aan de storm verbonden kunnen zijn) Het zal wss niet de 11 a 12 beaufort halen maar is wel mogelijk , hetgene wat meer verontrustend is dat het tegelijkertijd springtij is!!!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jelto

    Kijk op KNMI dan er komt degelijk een storm aan dus hij lult niet uit zijn nek. Beetje research blijkt moeilijk te zijn

      /   Beantwoorden  / 
  3. Roel

    1. Het KNMI spreekt niet over een storm:
    “De wind draait vannacht naar noordwest en blijft stevig doorstaan, matig of vrij krachtig boven land, 4 tot 5, langs de kust en op het IJsselmeer waait het krachtig of hard, 6 tot 7 Bft en overdag aan zee mogelijk zelfs stormachtig, 8.”
    2. Ook als het wél (even) tot een storm komt is dat niet bijzonder. Maar de schaal van Beaufort (mis)bruiken en mensen bang maken, daar heb ik alleen moeite mee.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Peter

    Steek vannavond gewoon je neus buiten de deur, dat is de beste raadgever

      /   Beantwoorden  / 
  5. Tjitte Storm

    Hoop dat de wind alleen maar gaat toenemen!

    Die apen van het KNMI hebben namelijk steeds gesproken over een rustig weekend 3/4 Bft, terwijl er nu wordt gesproken over misschien wel windkracht 8 aan zee.

    Oftewel een verdubbeling van mogelijke windkracht in enkele dagen!!!!!!

    Als Corbyn gek is zijn ze het bij de reguliere meteorologen zeker.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Dingetje

    En weer had hij het fout.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Michel

    Ik ben eht helemaal met Roel eens, weer wordt er angst gezaaid en dan krijg je een echte storm in een glas water. Dat angst verlamt merken wij dagelijks. Wij bieden via onze website succesinhetleven.nl mensen de mogelijkheid een leuk inkomen op te bouwen naast hun bestaande baan of gewoon wat extra bijverdienen en toch nemen veel mensen deze beslissing niet omdat ze bang zijn….maar voor wat? Hoe erg kan zoiets zijn, bijverdienen? Vreemde wereld hoor, misschien langzaam iets voor echte helden ????

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.