Winter sluipt binnen, later schaatsijs?

Een krachtig hoog met een kerndruk van ruim 1043 hPa ligt boven Nederland en trekt morgen langzaam naar Zuid-Scandinavie. Hierdoor neemt de oostenwind wat toe en komt er iets drogere lucht onze kant op. Gevolg is dat we meer opklaringen krijgen en dat het in de nacht op uitgebreidere schaal tot lichte vorst kan komen, vanaf zondag plaatselijk ook matige vorst.

Ook begin volgende week ligt het hoog ergens in de regio Zuid-Scandinavie en het zeegebied ten noorden van de Wadden. Het is nog onduidelijk welke kant het hoog daarna opgaat, maar een voortzetting of zelfs verscherping van de kou is zeker niet uitgesloten. En zo sluipt – zoals ik gisteren voorzichtig aangaf – de winter heel stiekum de lage landen in en kunnen wellicht in de loop van volgende week de eerste schaatsbanen open.

DONDERDAG. In het westen komen brede opklaringen voor, die eerder in het oosten op vliegbasis Twenthe nog zorgden voor een afkoeling tot -3,8 C. In het oosten is het meest bewolkt. Ook in het westen neemt vandaag de bewolking weer toe, maar nieuwe opklaringen zorgen hier en daar weer voor een vrolijke noot in het verder grijze en rustige weer.
Temperatuur: 4 C. Wind: O. 2-3 Bft.

VRIJDAG. Na een nacht met een mix van wolken en opklaringen kan er in opklaringsgebiden weer lichte vorst optreden met minima tot circa -3 a -4 C. Hier en daar ontstaat weer mist. Overdag wolkenvelden en enkele opklaringen en maxima rond 3 C.
Temperatuur. Dag: + 3 C. Nacht: -3 tot +2 C. Wind: NO. 2-3 Bft.

ZATERDAG. Afnemende kans op mist en wat meer opklaringen. Een iets toenemende noordoostenwind die wat drogere lucht aanvoert. In de nacht meest lichte vorst. Overdag rond 2 C.
Temperatuur. Dag: + 2 C. Nacht: 0 tot -3 C. Wind: NO. 2-4 Bft.

ZONDAG. Opklaringen, maar ook wolkenvelden. Een meest matige oostenwind. Overdag nog net maar boven nul en in de nacht plaatselijk zelfs matige vorst.
Temperatuur. Dag: +1 C. Nacht: 0 tot -5 C. Wind: O. 2-4 Bft.

[Volgende weerpraatje: vrijdag 14 december]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Licht winters
Lees ook:Nog even winters
Lees ook:Aanhoudend rustig en licht winters
Lees ook:Winter geeft zich niet makkelijk gewonnen!
Lees ook:In het weekend kouder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.