Aanhoudend rustig en licht winters

Een krachtig hoog met een kerndruk van ruim 1040 hPa ligt boven de Wadden en trekt langzaam naar Zuid-Scandinavie. Hierdoor neemt de oostenwind wat toe en komt er iets drogere lucht onze kant op. Gevolg is dat we meer opklaringne krijgen en dat het in de nacht op uitgebreidere schaal tot lichte vorst kan komen, vanaf zondag plaatselijk ook matige vorst.

Begin volgende week breidt het hoog zich naar het zuidoosten uit, waardoor ook de wind meer de zuidoost hoek draait. In het zuiden van Duitsland is het volgende week behoorlijk koud, waardoor ook uit die hoek koude lucht komt. Later volgende week lijkt het hoog in zuidoostelijke richting weg te zakken, waardoor het eind volgende week wellicht wat zachter zou kunnen worden, maar de onzekerheid is nog groot.

VRIJDAG. Na een nacht met een mix van wolken en opklaringen heeft het in Soesterberg 4,3 C gevroren. Overdag wolkenvelden en enkele opklaringen en maxima rond 3 C.
Temperatuur: + 3 C. Wind: NO. 2-3 Bft.

ZATERDAG. In de nacht naar zaterdag kan het in opklaringsgebieden weer drie tot vier graden vriezen. Elders ligt het kwik rond het vriespunt. Overdag een tot matig en aan de kust soms vrij krachtig toenemende oostenwind. Hierdoor neemt de kans op opklaringen wat toe. Temperaturen van + 1 C in Zuid-Limburg en de Belgische Kempen tot + 4 C in de kop van Noord-Holland.
Temperatuur. Dag: + 2 C. Nacht: 0 tot -4 C. Wind: O. 3-5 Bft.

ZONDAG. In de nacht naar zondag klaart het breder op en kan het licht tot plaatselijk matig vriezen. Overdag flinke opklaringen en temperaturen tussen + 1 C in het oosten en + 3 C vlak aan zee. De wind neemt weer wat af.
Temperatuur. Dag: + 2 C. Nacht: 0 tot -5 C. Wind: ONO. 2-4 Bft.

VOLGENDE WEEK. Voortzetting van het rustige weer met een aanhoudende oosten- later zuidoostenwind die koude lucht aanvoert. Er zijn overdag perioden met zon, terwijl in de nacht en ochtend mist kan optreden. Overdag zo'n 2 a 4 C en in de nachten lichte tot plaatselijk misschien net even matige vorst. Temperatuur: Dag: +2 tot +4 C. Nacht: 0 tot -5 C. Wind: O.-ZO. 2-4 Bft.

[Volgende weerpraatje: maandag 17 december]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Licht winters
Lees ook:Winter sluipt binnen, later schaatsijs?
Lees ook:Nog geen overtuigend winterweer
Lees ook:Weerpraat 22 oktober ’07: komende nacht matige vorst?
Lees ook:Nog even winters

Eén reactie op “Aanhoudend rustig en licht winters

  1. Hanzel

    Goeie verwachting na die zachte perikelen van de laatste jaren! Ik hoop op eindelijk weer een schaatsperiode dit jaar…:)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.