Wanneer komt de winter?

Een koufront behorend bij een depressie boven Schotland is naar Duitsland weggetrokken. Boven de Noordzee liggen er opklaringen die eind van de ochtend en vanmiddag de Benelux bereiken. Vanavond en vannacht zorgt een buienstoring die over Engeland naar Denemarken trekt in het noorden van de Benelux voor enkele buien.

Morgen sleept de uitloper van een warmtefront – behorend bij een nieuw laag boven Engeland – van zuid naar noord over de Benelux met veel bewolking en hier en daar wat lichte regen. Veel is het echter niet en er zullen ook zeker droge perioden zijn, vooral naar het oosten toe. Vrijdag krijgen we te maken met een derde laag dat via het Kanaal, de Noordzee optrekt in noordwaartse richting. In de nacht passeert het warmtefront met regen, overdag is het dan zeer zacht met maxima tot platselijk 12 C. Al snel volgt vanuit het zuidwesten het koufront dat vooral in Belgie en West-Nederland regen brengt, in het oosten valt het waarschijnlijk wel mee met de neerslag. Op alle dagen staat er een matige tot aan zee krachtige of harde zuidwestenwind die als maar zachte lucht aanvoert. In het weekeinde zakt het kwik weer naar 7 C en blijft het wisselvallig door een depressie ten westen van Ierland.

Ook volgende week zien we op het oostelijk deel van de oceaan een uitzakking met ronddolende lagen, tussen hogedrukgebieden in Rusland en op het westelijk deel van de Atlantische Oceaan en boven de Azoren. Op de lange termijn lijkt het Russische hoog weer pogingen te doen om zich naar onze richting en Scandinavie uit te breiden, maar dit lijkt nog niet tot winterweer te gaan leiden in de lage landen.

WOENSDAG. In het grootste deel van de Benelux is het bewolkt en valt er hier en daar een buitje. Vanmiddag klaart het vanuit het westen breeduit op. Er waait een matige tot aan de noordkust krachtige zuidwestenwind.
Temperatuur: 8 C. Wind: ZW. 3-6 (noorden) Bft.

DONDERDAG. Veel bewolking en in de nacht en ochtend vooral in het noordwesten en noorden enige regen. Aan het eind van de ochtend vanuit het zuiden af en toe wat lichte regen. Zacht. Matige tot aan zee krachtige of harde zuidwestenwind.
Temperatuur: 9 C. Wind: ZW. 4-7 Bft.

VRIJDAG. Veel bewolking en in de nacht perioden met regen. In de ochtend trekt de regen naar het noorden weg, maar vanuit het zuidwesten volgt nieuwe regen, waarbij de meeste regen in Belgie en West-Nederland lijkt te vallen. Zeer zacht met maxima van 10 tot 12 C. Overal een matige tot vrij krachtige zuidelijke wind.
Temperatuur: 10 a 12 C. Wind: Z. 4-5 Bft.

WEEKEINDE. Over het algemeen veel bewolking en enkele buien, maar ook enkele opklaringen en droge perioden. Iets minder zacht met maxima rond 6 tot 7 C en een doorstaande westen tot zuidenwind.
Temperatuur: 6 a 7 C. Wind: W./Z. 4-7 Bft.

[Volgende weerpraatje: vrijdag 11 januari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Wisselvallig, zacht en onstuimig
Lees ook:Lange tijd wisselvallig en zacht
Lees ook:Nat en vrij zacht!
Lees ook:Na vandaag meer zon en droog
Lees ook:Wisselvallig, ook mooie dagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.