Buien, wind en vrij zacht

Een lagedrukgebied trekt van Schotland naar Noorwegen en op de oceaan zien we een hogedrukgebied met een uitloper naar Zuid-Europa. De zuidelijke tak van het warmtefront dat behoort bij het laag, sleept vandaag over Noord-Nederland met veel bewolking en wat lichte regen of motregen. Meer naar het zuiden toe zorgt hogedrukwerking voor opklaringen en droge condities.

Vannacht neemt de bewolking toe op nadering van het koufront van genoemde depressie. In de nacht en ochtend valt er eerst lichte regen, doordat we ons nog in de warme sector bevinden. In de middag passeert het koufront met intensievere regen. Hierachter klaart het weer op in de avond, maar op vrijdag hebben we alweer te maken met een warmtefront van een diep laag nabij IJsland. En zo wisselen drogere en nattere perioden elkaar de komende tijd af. Al die tijd staat er behoorlijk wat wind; aan de kust is deze regelmatig krachtig uit meest zuidwestelijke tot westelijke richting.

In het weekeinde komt de IJslanddepressie onze kant op, en er ontstaan ook enkele randstoringen. Hierdoor verloopt het weekeinde nat en onstuimig, hoewel er ook droge momenten zijn met opklaringen. Inmiddels zien we dat de druk boven Rusland al enige tijd hoog is. Een lagedrukgebied boven Zuid-Oost Europa pompt warme lucht het zuidelijke deel van Rusland in, waardoor het Russische hoog door warmte-advectie de neiging heeft onze kant op te kruipen. Ook boven Groenland is de druk relatief hoog. Helaas voor de winterliefhebbers lijkt er nog geen verdere uitbreiding van deze hogedruk naar Scandinavie op het programma te staan, maar we moeten deze ontwikkelingen wel in de gaten houden.

WOENSDAG. In het noorden en westen van Nederland veel bewolking en vooral in het noorden af en toe motregen. In Belgie, Zuid-, Midden- en Oost-Nederland af en toe zon en droog. Temperaturen van 6 C in het zuidoosten tot 10 C in het noordwesten. Aan de kusten een tot vrij krachtig of krachtig toenemende zuidwestenwind.
Temperatuur: 6 tot 10 C. Wind: ZW. 4-6 Bft.

DONDERDAG. In de nacht en ochtend bewolkt en vanuit het westen plaatselijk wat lichte regen. In de middag passeert vanuit het westen een zone met intensievere regen. In de avond droog, hoewel er aan de kust nog een buitje kan vallen. Er staat veel wind, die in het westelijk kustgebied krachtig is en in de avond draait naar het noordwesten.
Temperatuur: 8 tot 10 C. Wind: ZW. -> NW. 3-6 Bft.

VRIJDAG. Veel bewolking en af en toe lichte regen of motregen. plaatselijk een bui of wat lichte regen. Het is vrij zacht met maxima tot 12 C in het westen. Aan de kust wederom een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind.
Temperatuur: 8 tot 12 C. Wind: ZW. 4-6 Bft.

WEEKEINDE. Zaterdagnacht regen, waarna het overdag wisselend bewolkt is met buien. Zondag overdag ook weer enige tijd regen. Zacht, met maxima ussen 8 en 10 C. Nog steeds veel wind.
Temperatuur: 8 tot 10 C. Wind: ZW./W. 4-7 Bft.

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Nat en vrij zacht!
Lees ook:Vanaf donderdag nat en veel wind
Lees ook:Zacht en grauw
Lees ook:Lange tijd wisselvallig en zacht
Lees ook:Zacht, nat en veel wind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.