Veel zon en koude nachten

Een hogedrukgebied met kern in Zuid-Scandinavie zorgt bij ons voor rustig, zonnig en vrij koud weer. In het weekeinde zakt de kern naar zuidoost-Europa weg. In de koude lucht is in de nachten op enkele plaaten matige vorst mogelijk tot circa -8 C. De zon brandt de temperatuur overdag naar enkele graden boven nul.

Vanaf zondag ligt de kern zover naar het zuidoosten dat de wind bij ons draait naar westelijke richtingen. Daarmee kunnen ook wolkenvelden boven de Noordzee de lage landen bereiken. Het wordt vooral in de nachten een stuk zachter. Overdag stijgt het kwik volgende week naar 6 tot 8 C. Later in de week komen we in een sterkere westelijke stroming met lage druk ten noorden van de Benelux en hogedruk ten zuiden van ons. De kans op een bui neemt dan toe.

VRIJDAG. In Belgie is het in de ochtend nog bewolkt, maar die bewolking trekt in de ochtend snel weg naar Frankrijk. In de middag schijnt dan in de hele Benelux de zon. In Nieuw Beerta zakte het kwik vannacht onder een heldere hemel nog naar -2,5 C. Bij een matige tot aan de kust en boven open wateren vrij krachtige aantrekkende oostenwind wordt het vijf graden. Hierdoor voelt het buiten ondanks de zon koud aan.
Temperatuur. 5 C. Wind: O. 3-5 Bft.

ZATERDAG. Zaterdagnacht is het helder en koud. Het kan plaatselijk -7 C worden. Overdag wordt het bij veel zon ongeveer 3 C. Er waait een zwakke tot matige oostenwind. In het noorden kan de luchtdruk stijgen naar 1047 hPa!
Temperatuur. Nacht: -2 tot -7 C. Dag: 3 C. Wind: O. 2-4 Bft.

ZONDAG.
De nacht naar zondag verloopt koud en helder met minima tot -8 C. Overdag heeft de noordelijke helft van Nederland te maken met wolkenvelden. Het wordt ongeveer 3 C in het oosten en 6 C in het westen. De wind draait naar westelijke richtingen en is zwak tot matig, op de Wadden later mogelijk vrij krachtig.
Temperatuur. Nacht: -2 tot -8 C. Dag: 3 tot 6 C. Wind: ZO. -> W. 2-5 Bft.

VOLGENDE WEEK. Begin volgende week wolkenvelden maar nagenoeg droog. In de nachten kan het bij langdurige opklaringen nog een graadje vriezen, elders blijft het kwik boven nul. In de kustprovincies houdt daarnaast een westenwind het kwik in de nachten boven nul. Overdag wordt het wat zachter met maxima tot 8 C. Later in de week kan er een bui vallen. De eerste dagen weinig wind, later een aantrekkende westenwind.
Temperatuur. Nacht: +5 tot -1 C. Dag: 6 tot 8 C. Wind: veranderlijk, later W. 3-5 Bft.

[Volgende weerpraat: maandag 18 februari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Vanaf morgen zonnig, koude nachten
Lees ook:Weerpraat 22 oktober ’07: komende nacht matige vorst?
Lees ook:Zonnig met koude nachten
Lees ook:Vanaf vrijdag meer zon, vrij koud
Lees ook:Licht winters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.