Vanaf vrijdag meer zon, vrij koud

Een hogedrukgebied met kern nabij IJsland, strekt zich helemaal uit tot in zuidoost-Europa. Ons land ligt op de scheiding van zachte lucht ten zuidwesten van ons en koudere lucht waarin we ons nu bevinden. Op deze grens bevindt zich bewolking en mist, die deels echter ook weer oplost.

Morgen nadert vanuit het noorden een zwak koufront, dat geen neerslag geeft. Wel stroomt vanuit het noorden drogere lucht de lage landen in, zodat de zon terugkeert. Hierdoor kan het in de nachten wat kouder worden. In het weekeinde is op enkele plaaten matige vorst mogelijk. De zon brandt de temperatuur overdag naar enkele graden boven nul. Al die tijd blijft de luchtdruk boven de Benelux hoog en blijft het droog. Ook begin volgende week duurt dit weertype voort, hoewel het wel wat zachter lijkt te worden.

WOENSDAG. Met uitzondering van het noorden komt er op veel plaatsen mist voor. Bovendien ligt de temperatuur op veel plaatsen nog net onder nul. Vandaag blijft het op veel plaatsen bewolkt en hier en daar blijft de mist ook hangen. Vanuit het oosten kan het vandaag echter ook plaatselijk opklaren. In gebieden met zon wordt het 8 C, in mistgebieden blijft het kwik steken bij 2 tot 4 C. Weinig wind.
Temperatuur: 2 tot 8 C. Wind: O. 2-3 Bft.

DONDERDAG. Ook op donderdag nog een mix van wolken, opklaringen en mist. Vanuit het noorden kan het later met een zwakke tot matige noordoostelijke wind opklaren. Temperaturen tussen 3 en 6 C, in de nacht rond het vriespunt.
Temperatuur. Nacht: -2 tot +2 C. Dag. 3 tot 6 C. Wind: O. / N. 2-3 Bft.

VRIJDAG. In de nacht is het op veel plaatsen helder en koelt het flink af. Plaatselijk kan het vijf graden vriezen. Overdag veel zon en droog. Bij een matige tot aan de kust en boven open wateren vrij krachtige aantrekkende oostenwind wordt het vijf graden. Hierdoor voelt het buiten ondanks de zon koud aan.
Temperatuur. Nacht. -5 tot +2 C. Dag. 5 C. Wind: O. 3-5 Bft.

WEEKEINDE. Het lijkt een zonnig weekeinde te worden. In de nachten vriest het licht tot matig. Overdag circa 4 C, op zondag een graadje hoger. Zwakke tot matige oostenwind.
Temperatuur. Nacht: 0 tot -5 C. Dag: 5 C. Wind: O. 2-4 Bft.

[Volgende weerpraat: donderdag 14 februari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Meer bewolking en kouder
Lees ook:Vanaf morgen zonnig, koude nachten
Lees ook:Langzaam kouder
Lees ook:Veel zon en koude nachten
Lees ook:Mogelijk langdurig regen in weekeinde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.