Langzaam kouder

We zien vandaag op de weerkaarten een krachtig hogedrukgebied over grote delen van Europa met kernen boven Scandinavie en de Oekraine. Het is zonnig, er staat weinig wind en in de middag voelt het lente-achtig aan. Het lente-gevoel gaat de komende dagen echter verdwijnen. Oorzaak is een zwak front in de hogere luchtlagen dat langzaam vanuit het noordoosten vanaf morgen de Benelux inschuift. Dit front markeert de overgang naar wat koudere lucht en gaat gepaard met wolkenvelden en mistgebieden.

Morgen lijken het oosten en noorden van Nederland bedekt te zijn door dit front, zodat daar de temperatuur al niet veel hoger komt dan 5 C. In het zuiden en westen wordt het nog 10 tot 12 C in de zon. Op woensdag en donderdag hangt het front nog boven de Benelux maar lost ook verder op. Er zijn wolkenvelden en mistgebieden, maar de zon is ook te zien. Waar en wanneer is nu niet aan te geven. In gebieden waar de zon schijnt kan het nog zo'n 7 C worden, elders blijft het kwik achter.

Vanaf vrijdag neemt de zuidoosten tot oostenwind toe doordat het Scandinavische hoog zich zuidoostwaarts uitbreidt en de drukverschillen gaan toenemen. Met het binnenstromen van drogere lucht lossen bewolking en mist op, maar is het in de zon nog maar zo'n 5 C, omdat we inmiddels in koudere lucht terecht zijn gekomen. Ook in het weekeinde lijkt er weinig verandering te komen in dit licht winterse weerbeeld, waarbij het in de nachten licht tot plaatselijk matig kan vriezen.

MAANDAG. Het heeft afgelopen nacht op veel plaatsen licht gevroren. Verrassend genoeg vroor het op Terschelling 1,7 C. Heino kwam tot -2,3 C. Amateurstation Maarn kwam uit op -3,0 C. Vandaag is het zonnig en droog en stijgt het kwik in Zuid-Nederland en Belgie plaatselijk naar 14 C. In Noord- en Oost-Nederland wordt het 10 tot 12 C. Er waait een zwakke tot matige zuidoosten- tot oostenwind.
Temperatuur: 10 tot 14 C. Wind: ZO. -> O. 2-3 Bft.

DINSDAG. In de nacht is het op de meeste plaatsen helder en vriest het plaatselijk weer licht. In het noordoosten kan er wat bewolking en mist binnentrekken. Overdag schuiven wolkenvelden en mist verder naar het zuidwesten, maar lossen deels ook op. In bewolkte en mistige gebieden stokt het kwik in het noordoosten en oosten bij 5 C, Meer naar het zuiden en westen is bij zon nog 8 tot 12 C haalbaar.
Temperatuur. Nacht: -3 tot +3 C. Dag: 5 (NO-NL) tot 12 C (W-B.). Wind: O./NO. 2-3 Bft.

WOENSDAG. Een mix van wolken, opklaringen en mist. Het is moeilijk aan te geven waar de zon zal schijnen en waar de mist blijft hangen. In de nacht in heldere gebieden lichte vorst. Overdag ongeveer 7 C, maar in mistgebieden of bij hardnekkige bewolking enkele graden lager. Weinig wind.
Temperatuur. Nacht: -2 tot +2 C. Dag: 4 tot 7 C. Wind: O. 2-3 Bft.

DONDERDAG. Ook op donderdag nog een mix van wolken, opklaringen en mist. De kans op zon lijkt in Belgie en Zuid- en West-Nederland het grootste te zijn. Temperaturen tussen 3 en 6 C.
Temperatuur. Nacht: -2 tot +2 C. Dag. 3 tot 6 C. Wind: O. / NO. 2-3 Bft.

VRIJDAG. De zon keert weer terug en alleen het noordoosten kan nog last hebben van wat wolkenvelden. In de nacht op veel plaatsen lichte vorst. Overdag in de zon circa 5 C bij een aantrekkende oostenwind.
Temperatuur. Nacht. -3 tot +3 C. Dag. 5 C. Wind: O. 3-5 Bft.

WEEKEINDE. Het lijkt een zonnig weekeinde te worden. In de nachten vriest het op veel plaatsen licht, op een enkele plaats matig. Overdag wordt het een graad of 5. Stevige en koude zuidoosten tot oostenwind.
Temperatuur. Nacht: 0 tot -5 C. Dag: 5 C. Wind: O. -> ZO. 3-5 Bft.

[Volgende weerpraat: dinsdag 12 februari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Meer bewolking en kouder
Lees ook:Langzaam kouder, mistkansen
Lees ook:Vanaf vrijdag meer zon, vrij koud
Lees ook:Zonnig met koude nachten
Lees ook:Vanaf morgen zonnig, koude nachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.