Langzaam kouder, mistkansen

Het wordt kouder! Eind deze week zitten we zowel overdag als 's nachts rond het vriespunt. Een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk breidt zich vandaag uit naar Scandinavie. Hierdoor neemt de kans op buien vandaag steeds verder af. Al snel ontstaat er boven Zuid-Scandinavie een zelfstandige hogedrukkern die zich morgen versterkt naar circa 1040 hPa.

De kern ligt eerst maar net boven de Benelux, waardoor de stroming uit oostelijke richtingen maar zwak is. In de onderste lagen is de lucht erg vochtig, waardoor gemakkelijk mist of laaghangende bewolking kan ontstaan of kan binnendrijven vanuit Duitsland. Daarbij wordt het iedere dag een graadje kouder en neemt de kans op lichte vorst in de nacht langzaam toe. In het weekeinde lijkt het hoog wat meer positie te kiezen boven Midden-Scandinavie, waardoor de oostelijke stroming zich wat kan versterken. Hiermee stroomt dan ook wat drogere en koudere lucht de lage landen binnen.

Volgende week lijkt het hoog langzaam naar het zuidoosten weg te zakken en stijgen de temperaturen later weer langzaam. Van echt doorzettend winterweer lijkt nog geen sprake te zijn, maar de onzekerheid over de gedragingen van het Scandinavische hoog is nog groot.

DINSDAG. Er zijn vandaag wolkenvelden, maar er komen ook brede opklaringen voor. Aanvankelijk valt er nog plaatselijk een bui, maar naarmate de dag vordert neemt de kans op een bui af. Aan de noordkust en boven de Friese meren staat een vrij krachtige noordelijke wind en het wordt circa 7 C.
Temperatuur: 7 C. Wind: N. 3-5 Bft.

WOENSDAG. In de nacht kan het kwik in het binnenland tijdens opklaringen dalen tot rond het vriespunt. Hierbij kan er ook mist ontstaan. Overdag lost de mist op sommige plaatsen maar moeizaam op, elders schijnt de zon af en toe. Boven Duitsland hangen uitgebreide lage wolkenvelden en die kunnen met een zwakke oostelijke stroming wellicht ook net de oostelijke provincies binnendrijven. In het oosten nog maar 4 C, in het westen wat zachter.
Temperatuur. Dag: 4 tot 7 C. Nacht: 0 tot 4 C. Wind: ZO/NO. 2-3 Bft.

DONDERDAG. Eem mix van wolken, mist en opklaringen. Het is moeilijk aan te geven waar het opklaart en waar niet. In de nacht bij opklaren minima tot rond -2 C. Weer iets kouder met 3 tot 5 C. Er staat nauwelijks wind.
Temperatuur. Dag: 3 tot 5 C. Nacht: -2 tot + 3 C. Wind: ZO/NO. 2 Bft.

VRIJDAG. Na een nacht met lichte vorst in het binnenland is het overdag weer afwachten waar de zon er door komt. Sommige plaatsen zitten in de mist, elders is het grijs en nevelig. De temperatuur zakt weer wat verder met in Zuid-Limburg en op de Belgische Kempen maxima rond 1 C, in het noordwesten kan het nog 5 C worden.
Temperatuur. Dag: + 1 tot + 5 C. Nacht: -2 tot +2 C. Wind: NO. 2-3 Bft.

WEEKEINDE. Afnemende kans op mist en wat meer opklaringen. Een toenemende oostenwind. In de nachten lichte vorst en op een enkele beschutte plek wellicht net matige vorst. Overdag in het oosten rond het vriespunt.
Temperatuur. Dag: 0 tot + 3 C. Nacht: 0 tot – 4 C.
Wind: O. 3-5 Bft.

[Volgende weerpraatje: woensdag 12 december]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Aanhoudend rustig en licht winters
Lees ook:Steeds kouder richting kerst?
Lees ook:Langzaam kouder
Lees ook:Winter sluipt binnen, later schaatsijs?
Lees ook:Licht winters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.