Steeds kouder richting kerst?

Een krachtig hogedrukgebied lijkt zeker een week in onze omgeving te blijven ronddobberen. De modellen hebben grote moeite met de plaats van de kern van het hoog.

Als de kern ten noorden van ons blijft krijgen we een oostelijke stroming en kan het langzaam steeds kouder worden.

Wel is Midden-Europa bedekt onder een laag stratusbewolking die nauwelijks oplost. Dit komt doordat het aan de grond steeds kouder wordt, maar het in de hogere luchtlagen veel zachter is. Deze inversie werkt als een deksel op de pan en voorkomt dat bewolking door menging kan oplossen.

Wat gaat het hoog doen?
Voorlopig lijken de modellen aan te sturen op de volgende route. Vandaag ligt de kern boven Zuid-Noorwegen, maar de komende dagen ligt de kern ergens tussen de Wadden-eilanden en Denemarken. De stroming blijft hierdoor zwak uit oostelijke tot noordoostelijke richting. Vanaf zondag verhuist de kern naar Engeland en draait de wind naar meer noordelijke richtingen. Vanuit die richting kunnen opklaringen ons bereiken en kan het in het binnenland in de nacht wat meer gaan vriezen. In de noordelijk en westelijke provincies zorgt de aanlandige wind echter voor verzachting. Volgende week bestaat er een kans dat het hoog zich weer uitbreidt richting Scandinavie, waardoor het vooral in de oostelijke en zuidelijke delen van de Benelux nog wat kouder kan worden.

Modellen hebben grote moeite met dit type hogen en ook met de inversie die hierdoor kan optreden. Het is dan ook maar de vraag hoe het weerbeeld zich in de loop van volgende week gaat ontwikkelen. Ik acht een winterse verrassing niet uitgesloten, door hernieuwde drukstijgingen boven Scandinavie. Kortom het blijft spannend…

WOENSDAG. In de afgelopen nacht daalde het kwik in Gilze Rijen naar -3,5 C. Aan de grond vroor het daar zelfs matig: -5,4 C. Vandaag is het vooral in het oosten van de Benelux en het noorden bewolkt en plaatselijk nevelig. In het westen zijn er ook opklaringen. In het oosten wordt het 4 tot 5 C, in het westen rond 7 C. Er staat nauwelijks wind.
Temperatuur. 4 tot 7 C. Wind: N./NO. 2 Bft.

DONDERDAG. Over het algemeen veel bewolking en plaatselijk mistkansen. Hier en daar klaart het op. In de nacht kan het kwik bij opklaringen even onder nul duiden, elders blijft de temperatuur boven nul. Overdag rond 4 C.
Temperatuur. Dag: 4 C. Nacht: -1 tot + 3 C. Wind: NO. 2 Bft.

VRIJDAG. Na een nacht met lichte vorst in het binnenland is het overdag weer afwachten waar de zon er door komt. De kans op zon lijkt wat groter dan op de donderdag doordat er iets meer wind komt te staan uit het noordoosten. Op sommige plaatsen is het nevelig of mistig. De temperatuur verandert niet veel.
Temperatuur. Dag: + 3 tot + 5 C. Nacht: -2 tot +2 C. Wind: NO. 2-3 Bft.

ZATERDAG. Afnemende kans op mist en wat meer opklaringen. Een toenemende oostenwind. In de nacht lichte vorst. Overdag rond 2 C.
Temperatuur. Dag: + 2 C. Nacht: 0 tot -3 C. Wind: O. 2-4 Bft.

ZONDAG. Opklaringen, maar plaatselijk ook hardbekkige wolkenvelden en kans op mist of nevel. In het noorden waarschijnlijk zachter bij een naar noordelijke richtingen draaiende wind.
Temperatuur. Dag: +2 tot +6 C (Noorden). Nacht: 0 tot -3 C. Wind: O. -> N. 2-3 Bft.

VOLGENDE WEEK. Voortzetting van het rustige weer met plaatselijk mist of laaghangende bewoolking, maar ook opklaringen. In het oosten kan het na maandag zelfs nog wat kouder worden met maxima maar net boven nul en minima enkele graden onder nul. In het westen en noorden echter zachter door een meestentijds zwakke aanlandige wind.
Temperatuur: +1 tot +5 C (Vlak aan zee). Nacht: +2 tot -5 C. Wind: Veranderlijk 2-4 Bft.

[Volgende weerpraatje: donderdag 13 december]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Vanaf morgen zonnig, koude nachten
Lees ook:Vanaf vrijdag meer zon, vrij koud
Lees ook:Zonnig met koude nachten
Lees ook:Langzaam kouder, mistkansen
Lees ook:Veel zon en koude nachten

3 reacties op “Steeds kouder richting kerst?

  1. Saskia

    Ik durf het bijna niet te vragen: maar is er een kans op een beetje witte kerst?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Daar zal ik me maar niet aan wagen :) Eerst maar eens afwachten of het inderdaad koud blijft, zonder kou kunnen we sneeuw op voorhand vergeten.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Saskia

    Het is natuurlijk een jaarlijks terugkerende vraag…maar het zou zo leuk zijn he? Maar ja, als het dan koud is, moet er ook nog neerslag komen…

    Afwachten maar!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.