Zonnig met koude nachten

We komen langdurig onder invloed van hogedruk, waarbij het in de nachten licht kan vriezen. Overdag is het eerst nog rond 10 C, maar volgende week wordt het overdag wat kouder. Tevens neemt de kans op mist toe.

 

Vandaag liggen we onder invloed van een hogedrukgebied, met een kern boven de Alpen. De laatste wolkenvelden worden naar het noorden teruggeduwd, waardoor uiteindelijk in de middag de gehele Benelux in de zon baadt. In het weekeinde schuift de kern naar het noordoosten, waardoor de wind meer zuidoostelijk wordt. Het is overdag lente-achtig zacht, maar in de nacht kan het bij heldere condities en een wegvallende wind nog afkoelen tot rond of onder het vriespunt. Ook is er kans op mist, maar die lost in de ochtend weer op.

Begin volgende week lijkt de kern van het hoog weer onze kant op te schuiven. De bovenluchten zijn warm, terwijl het aan de grond wat verder afkoelt. Hierdoor is er kans op een inversie met mist of laaghangende bewolking, maar dat laat zich nu nog moeilijk voorspellen. Het koelt overdag af naar circa 6 C en in de nachten vriest het licht. Eind volgende week lijkt de hogedruk zich te concentreren in de regio IJsland. Het zou dan op termijn nog wat kouder kunnen worden, maar dat is nog ver weg.

VRIJDAG. Afgelopen nacht vroor het vooral in Zuid-Nederland en Belgie. De amateurstations Montfort (NL) en Westerlo (B) kwamen tot -1,7 C. De bewolking die zich nu nog boven het noordoostelijke deel van de Benelux bevindt trekt weg naar het noordoosten. Wat resteert is een zonovergoten dag met temperaturen rond 10 C. De wind krimpt van zuidwest naar zuidoost en is zwak tot matig, aan de kust en boven open wateren vrij krachtig.
Temperatuur: 10 C. Wind: ZW. -> ZO. 2-5 Bft.

ZATERDAG. Zonnige perioden en droog. In de ochtend kans op mist, die echter snel oplost. In de nacht minima in het binnenland rond of net boven nul. Overdag rond 10 C. Meest zwakke tot matige zuidoostenwind.
Temperatuur: 10 C. Wind: ZO. 2-4 Bft.

ZONDAG. In de heldere nacht staat er weinig wind en kan het plaatselijk licht vriezen. In de nanacht en vroege ochtend kan zich mist vormen. Waarschijnlijk lost deze mist overal in de loop van de ochtend weer op. Zwakke zuidoostelijke wind.
Temperatuur. Dag: 10 C. Nacht: -2 tot +2 C. Wind: ZO. 2-3 Bft.

VOLGENDE WEEK. Droog en veel zon. In de nacht en ochtend kans op mist. In de nachten op uitgebreide schaal lichte vorst. Overdag daalt de temperatuur van 10 C op maandag naar circa 6 C in de loop van de week. Bij hardnekkige mist lager. Er staat maar weinig wind uit oostelijke richtingen.
Temperatuur. Nacht: -3 tot +2 C. Dag: 10 -> 6 C. Wind: ZO. / O. 2-3 Bft.

[Volgendee weerpraat: maandag 11 februari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Verandering op komst
Lees ook:Vanaf morgen zonnig, koude nachten
Lees ook:Veel zon en koude nachten
Lees ook:Meer bewolking en kouder
Lees ook:Vanaf vrijdag meer zon, vrij koud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.